Piątek, 13 luty 2015, 15:33
Muszę poczytać i chyba kupię. Mam sklep zielarski niedaleko.
Piątek, 13 luty 2015, 15:33
Muszę poczytać i chyba kupię. Mam sklep zielarski niedaleko.
Piątek, 13 luty 2015, 15:42
W aptece też powinieneś dostać Co prawda nie w każdej, ale w tych większych są.
Piątek, 13 luty 2015, 17:21
ogólnie pijam w zasadzie wiekszosc gatunków herbat - zielone , czarne , białe , czerwone
torebki zaparzam w szklankach/kubkach/filizankach liscie zaparzam w dzbanku szklanym z wyciąganym koszyczkiem stalowym honoris causa napisał(a):Sklepy typu "czas na herbatę" umożliwiają zakup mieszanek, które są niewiele lepsze niż przeciętne, za to w wygórowanych cenach. tutaj sie w zupełnosci zgodzę , mieszanki w cenie 20-30 zł / 100 g rzeczywiscie smakują przecietnie , moim zdaniem ich cena jest zbyt wysoka. Mozna kupic herbate dobrą w takim sklepie ale trzeba sie liczyć z wydatkiem ok 40-50 zł / 100 mg.W zwiazku z powyższym zrezygnowałem w zasadzie z zakupu herbat w takich sklepach a zaopatruje sie w markecie. Najlepsze moim zdaniem herbaty czarne marketowe do sniadania / kolacji w stosunku jakosc cena(kolejnosc przypadkowa) to : torebki : Lipton żółty , Ahmad Earl Grey , Dilmah Ceylon Gold liscie : Lipton Earl Grey (brazowe opakowanie) , Ahmad Earl Grey , Dilmah Earl Grey Bardzo dobre herbaty do degustacji ( popołudnie itp ) : Dilmah seria EXCEPTIONAL - ok 9-10 zł / 20 torebek lecz zdecydowanie warto , w serii ok 12 smaków - zdecydowanie polecam smaki : Italian Almond , Fragrant Jasmine Green , Lively Lime & Orange Fusion i rewelacyjny moim zdaniem Perfect Ceylon Tea. Ciezko dostac ale mozna kupic przez internet albo w sieci Piotr i Paweł . Dilmah seria WATTE - 4 smaki , najlepszy to RAN WATTE LIPTON w lisciach - specjalna seria na rynki zagraniczne , bardzo trudno dostac . Raz widzialem w Lidlu , w sieci Piotr i Paweł czasami bywają . Smaki polecane to : Russian Earl Grey , Forest Fruit i swietna zielona herbata Green Tea Orient. Cena ok 17 zł/150 gr. Lipton w torebkach Marrakech Mint takze rewelacyjna. Z zielonych lubię GUNPOWDER , czasami Sencha. Herbaty czerwone i rooibos tylko sporadycznie. Pijam w zasadzie Dilmah , Lipton , Ahmad . Twinings zupełnie mnie nie przekonuje chociaz mialem kilka rodzai zarówno w torebkach jak i lisciach.
Masz czegoś dużo ? chcesz sie wymienić dekantem ? pisz !
http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/1564/
Piątek, 13 luty 2015, 22:00
Polecam czystek z imbirem
Piątek, 13 luty 2015, 23:27
Niszka napisał(a):Zobacz na Facebooku profil home and food. Mają zestawy różnych herbat chyba po 5 sztuk.CocoBuzz napisał(a):Ja ze swojej strony mogę polecić herbaty Kusmi Tea. Fakt ze trochę kosztują i są średnio dostępne ale nadrabiaja mocno smakiem
Robin Hood!
Aktualne samplowanie: Amouage Myths PATCHULY BOHEME PdM GODOLPHIN MFK Pluriel Masculin
Sobota, 14 luty 2015, 00:07
Niezły temat.
Zaraz się stanę koneserem herbaty. Mam takie laickie pytania 2 ! Czy rzeczywiście różne herbaty/ziółka zaparza się w różnych temperaturach? ma to znaczenie? No i czy herbatę słodzicie...a jesli tak to czym?
Facet powinien pachnieć whisky, koniem i tytoniem.
Sobota, 14 luty 2015, 06:28
Tak temperatura ma duże przełożenie na smak.
Ja nie słodze ani kawy ani herbaty. Bardzo szybko można się do tego przyzwyczaić. Jak spróbowałem ostatnio herbaty z cukrem to mnie poskrecalo
Robin Hood!
Aktualne samplowanie: Amouage Myths PATCHULY BOHEME PdM GODOLPHIN MFK Pluriel Masculin
Sobota, 14 luty 2015, 09:03
1. temperatura zaparzania ma znaczenie w zaleznosci od gatunku herbaty - zaparza sie rózną temperaturą . Tak samo czas zaparzania .
np zieloną zaparzam w temp 60-70 stopni i zaparzam 2-3 minuty , jesli ją bedziesz dłuzej zaparzał dostanie ona goryczki w smaku . Ponadto zieloną herbatę mozesz zaparzac wielokrotnie z jednej torebki lub lisci . Znawcy twierdza , że najlepsza jest z drugiego bądz nawet trzeciego zaparzania. 2. wszystkie herbaty lepszej jakosci tj do degustacji pije bez cukru , w zasadzie nie dodaje sie do takich herbat żadnych dodatków, bo po prostu takie dodatki psują doznania smakowe . Jesli jednak piję zwykłą czarną do sniadania / kolacji a nie do degustacji to dosładzam 1 łyżeczką. Kiedys dawałem 2 łyzeczki jednak stopniowo zmniejszając ilosc cukru mozna dojsc do jego ograniczenia baz nawet całkowitego wyeliminowania.
Masz czegoś dużo ? chcesz sie wymienić dekantem ? pisz !
http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/1564/
Niedziela, 15 luty 2015, 11:11
Will5on napisał(a):Niezły temat. Temperatura i czas parzenia ma kluczowe znaczenie - przy zielonej herbacie drobne niuanse mogą zostać zaprzepaszczone przeparzeniem herbaty, a w czarnych mieszankach z kwiatami może zaburzyć sie balans, itd. Z drugiej strony, do deserów czasem celowo przeprzarzamn zieloną jaśminową, bo nabiera goryczki rodem z piwa AIPA tudzież mocnej kawy i lepiej mi wtedy wejdzie kawałek ciasta, itp. Herbaty nie należy słodzić, cukier totalnie zaburza smak, jeśli już ktoś koniecznie musi słodkie pić, lepiej dodać aspartam tudzież inny rakotwórczy słodzik.
Kupię/wymienię próbki:
Alexandria Frag. - Arabian Forest M. Margiela - At The Barber's Armani - Encens Satin Atelier des Or - Cuir Sacré
Niedziela, 15 luty 2015, 13:58
Poleci ktoś jakąś dobrą Earl Grey ? Najlepiej z tych łatwo dostępnych, może być liść/torebka.
Niedziela, 15 luty 2015, 14:45
Bonifacy napisał(a):Poleci ktoś jakąś dobrą Earl Grey ? Najlepiej z tych łatwo dostępnych, może być liść/torebka. patrz kilka postów wyzej
Masz czegoś dużo ? chcesz sie wymienić dekantem ? pisz !
http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/1564/
Niedziela, 15 luty 2015, 16:17
Nie piję czarnej herbaty od kilku miesięcy, zaś zieloną spożywam sporadycznie.
Zaparzam sobie: lipę, rumianek, czystek, ostropest plamisty, miętę, imbir z goździkiem, siemię lniane, melisę, bratek trójbarwny, pokrzywę, skrzyp polny- część w dużym dzbanku dla całej rodziny w niewielkim stężeniu, najczęściej jeden rodzaj naparu dzienne, codziennie inne zielicho, w większej ilości zaś woda z cytryną i odrobiną miodu. Planuję wrócić również do Yerba mate gdyż mocno ograniczyłam spożycie kawy (zaczęłam się po niej źle czuć).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/3673/">http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/3673/</a><!-- m -->
KUPIĘ / SPRZEDAM- <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragrantica.pl/board/viewtopic.php?id=1594">http://www.fragrantica.pl/board/viewtopic.php?id=1594</a><!-- m -->
Niedziela, 15 luty 2015, 17:48
To się nazywa zdrowa rodzinka
Niedziela, 15 luty 2015, 18:16
adi.acm napisał(a):To się nazywa zdrowa rodzinkaO mnie mowa?. Jeśli tak to dementuję, mamy parę złych nawyków żywieniowych i te herbatki mają nam ulżyć po nażarciu się mięchem (bezskutecznie próbuję ograniczyć do minimum) i domowej roboty słodyczami ( dzisiaj czarno biały blok z mleka w proszku z herbatnikami i żurawiną).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/3673/">http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/3673/</a><!-- m -->
KUPIĘ / SPRZEDAM- <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragrantica.pl/board/viewtopic.php?id=1594">http://www.fragrantica.pl/board/viewtopic.php?id=1594</a><!-- m -->
Niedziela, 15 luty 2015, 18:23
Ale przynajmniej nie zalewacie tego litrami coli
Niedziela, 15 luty 2015, 18:33
adi.acm napisał(a):Ale przynajmniej nie zalewacie tego litrami coliOd kiedy zrobiłam gigantyczną awanturę o przeniesienie tej chemii do domu mój pięcioletni synek (wówczas z rączką w gipsie) zacząć odpowiadać,, nie dziękuję, cola odwapnia kości " i do dzisiaj nie pije. Mąż czasem się tym truje .
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/3673/">http://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/3673/</a><!-- m -->
KUPIĘ / SPRZEDAM- <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragrantica.pl/board/viewtopic.php?id=1594">http://www.fragrantica.pl/board/viewtopic.php?id=1594</a><!-- m -->
Czwartek, 26 luty 2015, 02:24
Z czarnych herbat nr1 jest dla mnie Yorkshire Gold polecam sprobowac mozna nabyc na Aledrogo do tego miod i cytryna i goscia nie ma
Czwartek, 26 luty 2015, 08:20
No to może ktoś walnie tu takie małe kompedium- jakie gatunki w jakich temperaturach i w jakim czasie.
Jak dobrac odpowiednią temperaturę? Macie specjalne czajniki czy cuś?
Facet powinien pachnieć whisky, koniem i tytoniem.
Czwartek, 26 luty 2015, 12:22
Ostatnio pije tylko czystka. Jeżeli już herbata to nie mam dużych wymagań, Lipton earl grey i Loyd Tea grzaniec śliwkowy palony.
Czwartek, 26 luty 2015, 13:29
Willson, zwykle producent herbaty daje bardzo konkretne wytyczne. Ale preferencje to druga sprawa. Koreanskie/japonskie herbaty zwykle zalewa sie przy 75*C, ale ja wole sypnac wiecej lisci i zmniejszyc temperature np. 65. Mniejsze ryzyko goryczki, a aromat bogatszy. Sprzet: ja mam czajnik ze wskaznikiem temperatury i frenchpress.
Kupię/wymienię próbki:
Alexandria Frag. - Arabian Forest M. Margiela - At The Barber's Armani - Encens Satin Atelier des Or - Cuir Sacré |
|