Poniedziałek, 25 maj 2015, 17:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wtorek, 22 grudzień 2020, 14:24 przez pblonski.)
![[Obrazek: nd.116.jpg]](http://fimgs.net/images/perfume/nd.116.jpg)
Aramis 900 marki Aramis to drzewno - szyprowe perfumy dla mężczyzn. Aramis 900 został wydany w 1973 roku. Twórcą kompozycji zapachowej jest Bernard Chant. Nutami głowy są kolendra, nuty zielone, bergamotka, brazylijskie drzewo różane i cytryna; nutami serca są goździk (roślina), korzeń irysa, jaśmin, konwalia, róża i geranium; nutami bazy są drzewo sandałowe, Żywica bursztynowa, paczula, cywet, mech dębowy i wetyweria.
Od bardzo niedawna stałem się właścicielem próbki (dziękuję, Emero!)
Ten zapach powinien bardzo spodobać się miłośnikom piżm i wielbicielom starego Kourosa (choć tym drugim - niekoniecznie).
W otwarciu czuję mydlane piżmo, straszne ilości, spod którego próbują wychynąć kwiaty (róża oraz nieco jaśminu). Generalnie 900 w pierwszych akordach bardzo przypomina mi Kourosa sprzed reformulacji, ale potem rozjeżdżają się w zupełnie innych kierunkach. Kouros przede wszystkim jest o wiele bogatszy, Aramis po mydlano-kwiatowym intro to dla mnie tercet - róża, cywet i drewno. Pięknie zaprezentowana jest tu róża, niezwykle autentyczna, nie "pączkowa", ale pachnie jak świeżo zerwane płatki z pąka.
Piękny, po prostu piękny.
Złote myśli użytkownika nowy48:
"Jeszcze nie wachali a już oceniają ma pdst składu. . flakon nawiązuje nieco do tego co już dior wypuszcza."
"Gdyby tak przyrównać to acqua di Parma oud z tym ze pozbawiona tytułowego składnika."
"Jeszcze nie wachali a już oceniają ma pdst składu. . flakon nawiązuje nieco do tego co już dior wypuszcza."
"Gdyby tak przyrównać to acqua di Parma oud z tym ze pozbawiona tytułowego składnika."