Wtorek, 6 wrzesień 2011, 16:17
![[Obrazek: 375x500.3825.jpg]](https://fimgs.net/mdimg/perfume/375x500.3825.jpg)
Wczorajszy i dzisiejszy dzień przeznaczyłem na "pierwsze" spotkanie z Quorum. Kiedyś już miałem okazję wąchać próbkę, ale było to dawno temu - nie miałem tak "wyrobionego" nosa i byłem też sporo młodszy i zapach choć nie odrzucił, to też i nie zachwycił. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że popełniłem straszliwy błąd!
Wydaje mi się, że wiem dlaczego dawno temu nie oczarował mnie ten zapach. To nuta otwarci a - świeża, męska, ale niestety w starym, kolońskim stylu. Gdyby kierować się otwarciem to jest to zapach tylko dla kogoś mocno po 50-tce. Oldschoolowy mix cytrusów nie przystający kompletnie do naszych czasów i kojarzący się z salonem fryzjerskim lat 70-tych. Jeśli przetrzymamy kilkanaście minut otwarcia jakby przeniesionego w czasie "zapachu szafy naszego dziadka" to w zapachu można się zadurzyć. Jest on bardzo podobny w swym charakterze do Azzaro PH - rozwija się leniwie, bez żadnej zapachowej dominanty, przelewając po skórze blend składników. W nucie serca mamy połączenie kwiatów z duża ilością paczuli i iglakowejświeżości (sosna). Im dalej tym leniwiej nuty się rozpływają w cudowny mix nieodzownego mchu, skóry i tytoniu, który trwa w nieskończoność. Trwałość i projekcja są zupełnie typowe dla produktu tej "kategorii wiekowej" - czyli długo i wyraźnie. Atomizer rozpyla taką zapachową chmurę, że trzeba się z nim obchodzić naprawdę ostrożnie - naciśnięty do końca sprawia, że jeden "szpryc" to w sam raz na cały dzień.
Zwykło się mówić, że to kobiety perfumują się dla siebie, natomiast mężczyźni robią to po to, by przyciągnąć do siebie kobietę. Ja się od tego odcinam, bo tą jedyną już poznałem i nie potrzebuję nikogo przyciągnąć - kobieta ma czuć przed mężczyzną RESPEKT - i do tego ten zapach nadaje się idealnie. Jeśli miałbym go scharakteryzować jednym zdaniem to na usta ciśnie się "profesjonalizm i perfekcja". Nie zakładaj go do klubu czy na randkę - używaj jeśli chcesz podkreślić, że wiesz czego chcesz i potrafisz to zrobić.
Luksus dla mnie - piękna kobieta u boku, perfumy i dobre espresso
Opium dla mas - blog o męskich perfumach
Fragrantica PL - mój profil
Opium dla mas - blog o męskich perfumach
Fragrantica PL - mój profil