Wtorek, 11 marzec 2014, 13:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Sobota, 19 grudzień 2020, 18:42 przez pblonski.)
![[Obrazek: f575d0f7228153fcmed.jpg]](http://images69.fotosik.pl/859/f575d0f7228153fcmed.jpg)
Gentlemen Only Intense - Givenchy
Premiera; 2014
Twórca; Jean Jacques
Rodzina; orientalno-drzewna
Nuty
N.G.; zielona mandarynka, liść brzozy, czarny pieprz
N.S.; paczula, cedr teksański, skóra
N.B.; bób tonka, olibanum, ambra
Jestem dopiero po pierwszym nadgarstkowym teście, ale już na tak wczesnym etapie poznawania tego zapachu mogę powiedzieć, że jest dobrze. Co mnie ogromnie cieszy, Gentlemen Only Intense nie jest li tylko wzmocnioną wersją pierwowzoru, ale zapachem na tyle różnym, że można mówić o kompozycji niemal w stu procentach autonomicznej. Bowiem Gentlemen Only jest zapachem o zdecydowanie bardziej casualowym charakterze, podczas gdy wersja Intense posiada ewidentne cechy zapachu wieczorowego. Paradoksalnie jednak Gentlemen Only Intense jest kompozycją na tyle uniwersalną, że wymyka się takim oczywistym klasyfikacjom. W objęcia nocy popycha ten zapach orientalny sznyt. Niezwykle pięknie brzmi w najnowszym Gentlemenie nuta ambry, niewiele ustępująca szlachetnością brzmienia tej ingrediencji w kultowym Scent Intense - CoSTUME NATIONAL. Paradoksalnie jednak Gentlemen Only Intense pozostaje zapachem w jakiś przedziwny sposób wibrującym świeżością, co zapisuję mu na plus. Bardzo prominentna jest nuta cedru, wnosząca pokaźną ilość drzewnej wytrawności w niemal archetypicznym, męskim stylu. Typowo skórzany akord jest raczej trudny w detekcji, można jednak mówić o pewnej skórzanej aurze spowijającej zapach. Nie sposób oprzeć się także wrażeniu, że występują w tej kompozycji jakieś elementy żywiczne, dalekie jednak od nieokrzesanej rustykalności. Reasumując, o ile Gentlemen Only można uznać za perfumowy pop wysokich lotów, to wersja Intense jawi się jednak jako zdecydowanie coś więcej. Nie twierdzę oczywiście, że to jakiś szczególnie trudny w odbiorze zapach skazany na komercyjny niebyt ( bo jest wręcz przeciwnie ), ale jego niebanalność i wyrafinowana aparycja sprawiają, że nawet prawdziwy perfumomaniak powinien docenić tę kompozycję. Póki co jeszcze nie oceniam, ale nie sądzę żeby kolejne testy przyniosły negatywną weryfikację świetnego pierwszego wrażenia, jakie Gentlemen Only Intense na mnie robi.