Czwartek, 1 wrzesień 2011, 12:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Sobota, 19 grudzień 2020, 16:30 przez pblonski.)
![[Obrazek: 375x500.1872.jpg]](https://fimgs.net/mdimg/perfume/375x500.1872.jpg)
Przeglądając znany portal aukcyjny w poszukiwaniu okazji nieraz natknąłem się na aukcje tego zapachu, gdzie na pojedynczej aukcji zwykło schodzić nawet 50 flakonów EDT o pojemności 75ml. Dlaczego ludzie tak chętnie kupują ten zapach? Niska cena (~25zł) czy coś więcej? Zważywszy, że zaczynał się właśnie sezon wiosna/lato nabyłem jeden flakon chcąc empirycznie się przekonać.
KOMPOZYCJA
Woda Avon Full Speed ma zapach... no właśnie, powiedzmy, że go po prostu ma. Ciężko natomiast określić, z czego jest skomponowany. To typ cytrusowo-wodno-alkoholowy. Nie jestem w stanie jednak wyodrębnić żadnych konkretnych cytrusów. Kompozycja jest bardzo sztuczna i próżno wywąchiwać w niej naturalnych aromatów. Czuć tu ordynarną chemię. Ewolucja zapachu następuje, jednak tylko w pewnych stopniu i w bardzo krótkim czasie (co jest związane z trwałością). Pierwsze 10 minut to wspomniane cytrusy + alkohol, kolejny etap to wodno-cytrusowy klimat, coś jakby pomiędzy Gucci Guilty a Chanel Allure Homme Sport, natomiast końcówka poniekąd drzewna. Dodam raz jeszcze, że próby zaszufladkowania odczuwanych aromatów są karkołomne, chyba że jednogłośnie zaakceptujemy nowy typ nut zapachowych - nuty kostek WC.
Żeby być jednak sprawiedliwym, napiszę o plusach kompozycji, bo te (a jakże!) znalazłem. Zapach ten co prawda nie wznosi się na wyżyny kunsztu perfumiarskiego, ale jako odświeżacz (czy to ciała, czy powietrza, w ekstremalnych sytuacjach ubrania...) jest nawet przyjemny. Ot mgiełka zapachowa pełniąca rolę lekkiego eau fraiche. Przydatna szczególnie w gorące dni, gdy po zimnym prysznicu chcemy poczuć się bardziej fresh (ulubione słowo marketingowców z branży kosmetycznej). Kolejny plus taki, że "pachnąc" Full Speedem na pewno nie narazimy się na negatywną reakcję otoczenia. Cechą bowiem takich świeżaczków jest to, że podobają się (a właściwie to nie podobają, tylko nie drażnią) każdemu.
Suma sumarum kompozycję oceniam na 2.5/6.
MOC
Póki etanol paruje, jest znakomita! Po 15 minutach pojawia się niemoc. Podobnie jest w dezodorantach do ciała (jeśli aplikujemy je w małej ilości i na skórę, a nie ubranie).
Ocena 1.5/6.
TRWAŁOŚĆ
Cała przygoda z zapachem trwa jakieś 2 godziny. Nic dodać, nic ująć.
Ocena 1/6.
FLAKON
Flakon został źle zaprojektowany. Obudowa szklanej buteleczki jest plastikowa i rozłączalna. Niestety rozłączenie następuje częstokroć podczas aplikacji (naciskając przycisk wypychamy dolną część i butelkę razem z aerozolem z górnej części) i nasza EDT może wylądować na ziemi. Nie chcąc po raz kolejny ryzykować rozbicia flakonu usunąłem plastikową obudowę. Teraz mam tylko wewnętrzną szklaną butelkę z wielkim aerozolem do niej doczepionym. Po usunięciu obudowy działa on harmonijnie i równomiernie, ale psiknięcia są tak małe, że musimy jednorazowo wypuścić kilka "salw".
Ocena 0/5.
Podsumowując, każdy sam powinien wyciągnąć wniosek, czy warto nabyć omawianą wodę. Ja, wbrew temu czego się teraz spodziewacie, powiem - TAK! Swoją decyzję motywuję faktem, że nie spotkałem lepszego odświeżacza do łazienki niż Avon Full Speed.
Pozdrawiam,
honoris causa
Kupię/wymienię próbki:
Alexandria Frag. - Arabian Forest
M. Margiela - At The Barber's
Armani - Encens Satin
Atelier des Or - Cuir Sacré
Alexandria Frag. - Arabian Forest
M. Margiela - At The Barber's
Armani - Encens Satin
Atelier des Or - Cuir Sacré