Niedziela, 12 styczeń 2020, 10:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Sobota, 5 marzec 2022, 17:39 przez Caruso. Edytowano łącznie: 2)
![[Obrazek: 375x500.55858.jpg]](https://fimgs.net/mdimg/perfume/375x500.55858.jpg)
Moschino Toy Boy to, cytując za Fragrantiką, drzewno-przyprawowe, męskie perfumy wydane w 2019 roku, w których nutami głowy są bergamotka, różowy pieprz, gruszka, elemi i indonezyjska gałka muszkatołowa; nutami serca są goździk (przyprawa), róża, magnolia i len; nutami bazy są haitańska wetyweria, drzewo sandałowe, drewno kaszmirowe, bursztyn i sylkolide. Twórcą kompozycji jest pan Yann Vasnier, który pośród wielu bardzo dobrych perfum, stworzył również Tom Ford Plum Japonais.
Kto by się spodziewał, że Moschino wypuści tak dobre pachnidło! To drzewno-owocowo-różana, oryginalna kompozycja. Męska róża świetnie gra z owocami (gruszka) i doskonale dopasowanymi nutami drzewnymi. Lekka róża przypomina mi tę, którą znam z Amouage Lyric Man i Amouage Opus X. Sama róża jest w tych kompozycjach lekka, pozbawiona "ulepowatości". W Lyriku zamiast gruszki zastosowano limonę i choć różnic jest sporo, podobieństwo potraktowania tematu róży jest według mnie oczywiste. Jeśli idzie o Opusa X, w którym genialnie oddano naturalną, świeżą różę, która jeszcze w celofanie wpakowana została do wazonu, to w Toy Boy w pewnym sensie podobny efekt osiągnięty jest przez dodanie soczystych, zielonych owoców gruszki. Niech będzie, że to gruszka, bo bez spojrzenia na inną recenzję, raczej bym na to nie wpadł. Inne perfumy z różą w stylu Moschino Toy Boy to Cartier Declaration D'Un Soir i Penhaligon's Savoy Steam. W każdym razie, nie jest to styl eleganckiej, bardziej klasycznej, pudrowej róży, jaką znamy np. z Habit Rouge.
Toy Boy nadaje się do użycia cały rok, choć w upały sugerowałbym raczej wieczorne okazje. Wydawało mi się, że zapach pasuje bez problemu również i kobietom, ale żona twierdzi, że są raczej męskie. Trwałość i ogólnie parametry są bardzo dobre – zapach intensywny, ale nie jest przytłaczający.
![[Obrazek: moschino+toy+boy+pf.jpg]](https://mirx.s3-eu-west-1.amazonaws.com/moschino+toy+boy+pf.jpg)