Środa, 24 sierpień 2011, 16:19
No to Kamolsky decyduj
Środa, 24 sierpień 2011, 16:19
No to Kamolsky decyduj
Środa, 24 sierpień 2011, 16:19
Zdrowa dieta to przede wszystkim:
- pieczywo i wyroby z pełnego ziarna - orzechy - tłuszcze roślinne - owoce - warzywa - woda - mleko sojowe
Środa, 24 sierpień 2011, 16:19
No to masz zgryz.
Środa, 24 sierpień 2011, 16:20
pirath napisał(a):no właśnie czym zastąpić najlepiej chleb gdy chcę go wyeliminować? A myślałeś Pirath o shake'u z płatków owsianych, białka i np. masła orzechowego?
Środa, 24 sierpień 2011, 16:21
eee raczej bym nie przełknął.... płatków nie jadam, mleka nie trawię, a masła orzechowego w życiu nie jadłem i obstawiam sensacje żołądkowe z takiego miksu
hito wa mikake ni yoranu mono...
http://www.fragrantica.com/member/40210/ http://perfumomania.wordpress.com/
Środa, 24 sierpień 2011, 16:21
Pirath polecam chałwę ale niestety zawiera cukier i lepsza jest miazga sezamowa. Ta ostatnia czasmi bywa w supermarketach, ale ekspedientki z reguły nie wiedzą o co chodzi. Czasami pojawia sie na Allegro. Nasiona oleiste też są dobrym wariantem - orzechy wloskie/laskowe/migdały/pestki dyni/słonecznika/mak.
Środa, 24 sierpień 2011, 16:21
ale to jest kaloryczne (orzechy, ziarna i mak), a ja przecież chcę się odchudzać
p.s. nie trawię chałwy
hito wa mikake ni yoranu mono...
http://www.fragrantica.com/member/40210/ http://perfumomania.wordpress.com/
Środa, 24 sierpień 2011, 16:22
hock: pierwsze słyszę ale wiem że to doskonałe źródło tłuszczu roślinnego. Prolemem z nadwagą w Twoim przypadku jest najpewniej pieczywo o ile nie jest to przypadłość genetyczna. Masa ciała zleci w chwili, gdy odstawisz pieczywo.
Środa, 24 sierpień 2011, 16:25
Grzegorz napisał(a):Zdrowa dieta to przede wszystkim: Słowo w temacie pieczywa i pieczywa z pełnego ziarna. Ziarno zawiera kwas fitynowy i gluten. Gluten jest białkiem jakiego organizm człowieka w ogóle nie trawi a to powoduje cały szereg reakcji alergicznych począwszy od zakatarzenia poprzez astme, a skończywszy na migrenach. Poza tym gluten jest przyczyną celiakii. Sam proces wypieku powoduję powstanie wielu toksyn a skórka chleba/bułek zawiera kancerogenne akryloamidy. Pewnie, że zjedzenie 2-ch bułek nie zabije, no chyba że ktoś jest uczulony, ale średnio-długoterminowe gromadzenie nieprzyswajalnych składników i toksyn w organiźmie prowadzi do wielu powikłań i to chyba jasne. Jeżeli już to pieczywo pszenne w postaci bułki i to raz na jakiś czas, a nie codziennie, no ale każdy decyduje sam. p.s. Kamolsky skoro stawiasz warunek, że będziesz na mnie bardzo wkurzony, jeżeli obrzęki pod oczami nie znikna po 30-u dniach, to proponuje złam nogę w 3-ch miejscach i powiedz chirurgowi, że obrazisz się jeżeli kość nie zrośnie się w 2-a tygodnie, ok 8-) ?
Środa, 24 sierpień 2011, 16:26
Sierota napisał(a):hock: pierwsze słyszę ale wiem że to doskonałe źródło tłuszczu roślinnego. Prolemem z nadwagą w Twoim przypadku jest najpewniej pieczywo o ile nie jest to przypadłość genetyczna. Masa ciała zleci w chwili, gdy odstawisz pieczywo. ha to już wiem, że jak odstawię pieczywo to schudnę (autopsja), ale czym je zastąpić? jestem facetem, swoje muszę zjeść, a nie wyobrażam sobie siebie żyjącego cały dzień w pracy na garści pestek i orzeszków p.s. zerknij do tabeli kalorycznej ile ma słonecznik i orzechy kalorii
hito wa mikake ni yoranu mono...
http://www.fragrantica.com/member/40210/ http://perfumomania.wordpress.com/
Środa, 24 sierpień 2011, 16:26
Sierota: w odpowiedzi na kilka słów o pieczywie z pełnego ziarna, link do artykuły na temat "zdrowego" mięsa
http://znakiczasu.pl/szlachetne-zdrowie ... ore-truje-
Środa, 24 sierpień 2011, 16:27
pirath napisał(a):p.s. zerknij do tabeli kalorycznej ile ma słonecznik i orzechy kalorii Pirath, jem tego wręcz tony. To nie kalorie a dobór składników. Widziałeś otyłe ptaki ? Odstawisz chleb, przejdziesz na rozsądną dietę wysokobiałkową i z czasem osiągniesz zamierzany cel. p.s. Grzechu, nie mieszam wiary do diety, bo nie lubię skrajności
Środa, 24 sierpień 2011, 16:27
Jako że jesteś zainteresowany tematyką zdrowego odżywiania, link przesłałem Ci na priv. Nie umieściłem go w naszej dyskusji, żeby nie być posądzony o agitację religijną. Z kolei link do artykułu o mięsie, nie ma nic wspólnego z wiarą.
Środa, 24 sierpień 2011, 16:28
Sierota napisał(a):pirath napisał(a):p.s. zerknij do tabeli kalorycznej ile ma słonecznik i orzechy kalorii ok z ptakami to celna uwaga, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie... co mam (mogę ) jeść po wyeliminowaniu pieczywa z wałówki którą noszę zwyczajowo ze sobą do pracy?
hito wa mikake ni yoranu mono...
http://www.fragrantica.com/member/40210/ http://perfumomania.wordpress.com/
Środa, 24 sierpień 2011, 16:28
Dla potwierdzenia teorii, że dieta wegetariańska jest zdrowa, pozwolę sobie umieścić poniżej fragment pewnego artykułu:
"Gladys Burrill, która niedawno ukończyła 92 lata, jest prawdopodobnie najstarszą kobietą na świecie, która dobiegła do mety 42-kilometrowego maratonu. Bieg odbył się 12 grudnia 2010 ub. r. w Honolulu.(…) Burrill nigdy nie piła alkoholu ani nie paliła papierosów. Zazwyczaj stosuje dietę wegetariańską oraz unika deserów. Równie ważne jest jej zdaniem pozytywne myślenie, a także „marzenie o rzeczach, których chciałbyś dokonać w przyszłości, nawet jeśli wydaje ci się, że to niemożliwe. To sprawia, że wciąż idziesz do przodu”. Jej marzeniem jest zdobycie któregoś dnia szczytu Kilimandżaro w Afryce. ” kon. cyt. Panowie, co Wy na to?
Środa, 24 sierpień 2011, 16:29
Jestem w stanie uwierzyć, choć myślę, że tak naprawdę dróg do zdrowego życia jest sporo i diet, które mogą spowodować, że będzie nam się żyło długo i przyjemnie też jest bez liku.
Choć zabrzmi to banałem, to moim zdaniem rzecz w tym, żeby znaleźć tę swoją. Jedzmy to co uważamy i do talerzy sąsiadom nie zaglądajmy No chyba, że poproszą o opinię.
Środa, 24 sierpień 2011, 16:29
Też tak myślę. Moja babcia dożyła na diecie typowo "chłopskiej" - czyli typowe wyżywienie polskiej wsi XX w. - dania mączne i świniobicie przy okazji świąt, wieku 99 lat. Podejrzewam, że 104-letnia babcia Sieroty również nie przepędziła życia na "diecie optymalnej", a raczej "z niejednego pieca chleb jadła" Generalnie im bardziej próbowałem konkretnych rozwiązań kulinarnych i żywnościowych tym bardziej dojrzewała we mnie myśl, że wielokrotnie więcej do powiedzenia ma tu genetyka i wrodzone cechy organizmu, niż to co i jak jemy. Mowa tu o normalnej, niespecjalistycznej diecie, na co dzień, bo już taki mój kuzyn, kolarz, prawdopodobnie przeżegnałby się nogą na myśl, że ma zrezygnować z węglowodanów
Luksus dla mnie - piękna kobieta u boku, perfumy i dobre espresso
Opium dla mas - blog o męskich perfumach Fragrantica PL - mój profil
Środa, 24 sierpień 2011, 16:30
Sierota, chleb który jadam ma taki skład:
ziarno żytnie i mąka żytnia (60%), woda, sól, drożdże, błonnik owsiany Nie wiem za bardzo, co mógłbym jeść każdego ranka, żeby naprawdę się najeść i co najwazniejsze, żeby to jedzenie nie stało się monotonne. Na chleb mogę położyć warzywko, szynkę z drobiu, łososia wedzonego. Nie mam czasu na eksperymenty przy garnku - rano zostaje mi z 20 minut na przygotowanie posiłku i jego zjedzenie. Kompletna rezygnacja z pieczywa (w tym tego, które powszechnie uważane jest za zdrowe) pewnie spowoduje spadek wagi, ale czy zupełnie bezkosztowo????
Bentley inaczej niż w motoryzacji, zaskakuje mnie pozytywnie nie tylko jakością, ale też ceną
Środa, 24 sierpień 2011, 16:30
Kamolsky spójrz proszę na poniższe linki, poszukaj na tym forum i znajdziesz coś odżywczego dla siebie:
http://www.sfd.pl/Placuszki_twarogowe-t444075.html http://www.sfd.pl/Placki_sniadaniowe.-t471762.html http://www.sfd.pl/Placuszki_owsiane-t441175.html Na pewno tam znajdziesz coś dla siebie.
Środa, 24 sierpień 2011, 16:30
Dużo jest racji w tym co napisał domurst. Przede wszystkim umiar w tym co pożyteczne dla nas, a rezygnacja z tego o czym wiemy, że nam szkodzi.
|
|