Czwartek, 7 grudzień 2017, 09:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Poniedziałek, 25 styczeń 2021, 15:28 przez pblonski.)
![[Obrazek: maitre-parfumeur-et-gantier-eau-des-iles...84416.jpeg]](http://guideimg.alibaba.com/images/shop/2016/10/30/16/maitre-parfumeur-et-gantier-eau-des-iles-eau-de-toilette-spray-for-men-3.3-ounce_28984416.jpeg)
Eau des Iles marki Maitre Parfumeur et Gantier to orientalno - przyprawowe perfumy dla mężczyzn. Eau des Iles został wydany w 1988 roku. Twórcą kompozycji zapachowej jest Jean-Francois Laporte.
Nutami głowy są : estragon i mirra.
Nutami serca są : labdanum, kadzidło, ylang-ylang i kawa.
Nutami bazy są : paczula, galbanum i wetyweria.
Zapach spalonej kawy podanej w kwaśnej otoczce wetywerii to wszystko doprawione kadzidłem jak dla mnie wart poznania szkoda, że nie mam flaszki…

). Pachną barwnie i tak, że ma się wrażenie przebywania na ukwieconej łące w pierwszy, jeszcze nieco chłody, dzień wiosny. W dodatku przebijają się przez ten akord kadzidlane strużki, ale to kadzidło lekkie, przestrzenne, eleganckie, właściwie takie, że znieśliby je dobrze nawet przeciwnicy tej nuty. Dodaje charakteru, elegancji i przede wszystkim kolejnego wymiaru. Trochę w stylu kadzidła, po które często sięga Penhaligon's (np. w Opus 1870 albo Elixirze). Im bliżej bazy tym robi się mniej świeżo, ale za to wciąż jest subtelnie słodko, bez jakiejś gęstości czy przysadzistości. Są subtelne akcenty drewna (szczególnie brzozy), roślin (sucha, wytrawna wetyweria), balsamicznego kadzidła.