Wtorek, 28 listopad 2017, 20:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Poniedziałek, 8 luty 2021, 08:07 przez pblonski.)
![[Obrazek: elysium-pour-homme-parfum-cologne-100ml-ing.jpg?w=656]](https://perfumowyblog.files.wordpress.com/2017/11/elysium-pour-homme-parfum-cologne-100ml-ing.jpg?w=656)
Premiera najnowszych męskich perfum Roja Dove Elysium zapowiadana była w mediach społecznościowych wyjątkowo intensywnie. Mam wrażenie, że twórcom mocno zależało no rozgłosie w branży i na „mocnym wejściu” jeszcze przed okresem świątecznych zakupów.
Dlaczego tak uważam? Bo Elysium (testowane przez mnie w wersji Parfum Cologne) zostało zaprojektowane tak, by być idealnym prezentem bożonarodzeniowym dla mężczyzn o zasobnym portfelu. To chyba pierwsze pachnidło Roja Dove stworzone z konkretnym zamierzeniem komercyjnym. I z nadzieją na uszczknięcie dla siebie większego kawałka sprzedażowego tortu na półce męskich perfum luksusowych.
W przeciwieństwie do dotychczasowych propozycji Roja Dove, będących albo jedną wielką podróżą w przeszłość, do chwalebnych czasów złotej ery perfum albo utrzymanych w orientalnej estetyce z myślą o lukratywnych rynkach arabskich, Elysium jest zapachem zupełnie współczesnym, a estetycznie absolutnie zachodnim. Moim zdaniem jest też – fakt, dość późną, ale jednak – odpowiedzią Roja Dove na gigantyczny sukces Aventusa Creeda. Od razu zaznaczę, że Elysium to nie jest kolejna kopia lub wersja mocno inspirowana dziełem Oliviera Creeda (patrz Bois de Cedrat Mancera czy Royal Vintage M.Micallef). Roja Dove – jeden z największych żyjących autorytetów w dziedzinie perfum i ich historii – nie pozwoliłby sobie, by jego Elysium było kopią aktualnego bestsellera. Co to, to nie. Co innego kopiować wielkie klasyki przeszłości. Ale przecież nie Aventusa. Tak więc Elysium to – owszem – ten sam typ pachnidła, ta sama kategoria zapachowa, ale byt jednak zupełnie odrębny.
W Elysium połączono nuty cytrusowe i owocowe (jabłko i czarna porzeczka) z subtelnymi akcentami kwiatowymi i bogactwem aromatów drzewnych (głównie) oraz ambrowo-skórzanym tłem. W rezultacie powstał nowoczesny (wiem – w zestawieniu z tą akurat marką brzmi to niedorzecznie, a jednak), elegancki, wyrafinowany i całkiem efektowny męski drzewny szypr z owocową nutą przewodnią.
Czuć w nim oczywiście rękę Dove’a, który lubuje się w klasycznym podejściu do komponowania i buduje złożone perfumowe formuły. Ta złożoność jest tu wyczuwalna, choć wcale nie przytłacza. Przeciwnie – Elysium ma doskonały balans pomiędzy przeważającą tu świeżością, a drzewnym tłem. Jego casualowy i absolutnie dzisiejszy charakter połączony z charakterystyczna dla twórczości Dove’a i wyczuwalną w jego perfumach, także w Elysium – „aurą bogactwa” mogą być (ale wcale nie muszą) gwarancją sukcesu nowych perfum Dove’a. Czas pokaże, jak zostaną przyjęte. Jeśli spytacie mnie – czuję nosem sukces…
nuty głowy: cytryna, bergamotka, grejpfrut, limonka, lawenda, tymianek, bylica, piżmo
nuty serca: tymianek, bylica, konwalia, róża majowa, jaśmin z Grasse, jabłko, czarna porzeczka
nuty bazy: galbanum, różowy pieprz, cypriol (nagarmotha), wetiwer, cedr, jagody jałowca, benzoes, wanilia, labdanum, skóra, ambra szara, piżmo
twórca/nos: Roja Dove
rok premiery: 2017
moja ocena:
zapach: 4,5/ trwałość: 4,0/ projekcja: 4,0-3,5