Niedziela, 3 listopad 2013, 21:23
Kupiłam na stoisku z przyprawami, oba w formie nasion, kminek potrzebowałam do schabu a kmin, żeby nauczyć się je rozróżniać.
I cóż - nie jest to trudne :lol:
Wstęp:
Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) – gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae). W Polsce pospolity i dziki i uprawiany.
Kmin rzymski (kmin, kumin) Cuminum cyminum L. – gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny selerowatych. Nie występuje już w stanie dzikim, można go spotkać wyłącznie w uprawach, w Polsce nie, bo nie jest mrozoodporny.
Zatem systematycznie bardzo blisko spokrewnione, ta sama rodzina, z wyglądu nasiona też bardzo podobne.
Kminek jak pachnie i smakuje wiadomo.
Kmin pachnie zupełnie inaczej... dziwnie... jak dla mnie bardzo nieprzyjemnie... jest cień zapachu selera i kminku, ale 95% to jakaś mdła, niemiła, wręcz odpychająca woń, zaczynam rozumieć skojarzenia, które niektórzy mają przy perfumach zawierających kmin - w stężeniu 100% to jest naprawdę nieznośne
zmusiłam się, żeby też spróbować, smakuje też bardzo niefajnie, ponoć używa się go w kuchni indyjskiej...
I cóż - nie jest to trudne :lol:
Wstęp:
Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) – gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae). W Polsce pospolity i dziki i uprawiany.
Kmin rzymski (kmin, kumin) Cuminum cyminum L. – gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny selerowatych. Nie występuje już w stanie dzikim, można go spotkać wyłącznie w uprawach, w Polsce nie, bo nie jest mrozoodporny.
Zatem systematycznie bardzo blisko spokrewnione, ta sama rodzina, z wyglądu nasiona też bardzo podobne.
Kminek jak pachnie i smakuje wiadomo.
Kmin pachnie zupełnie inaczej... dziwnie... jak dla mnie bardzo nieprzyjemnie... jest cień zapachu selera i kminku, ale 95% to jakaś mdła, niemiła, wręcz odpychająca woń, zaczynam rozumieć skojarzenia, które niektórzy mają przy perfumach zawierających kmin - w stężeniu 100% to jest naprawdę nieznośne
zmusiłam się, żeby też spróbować, smakuje też bardzo niefajnie, ponoć używa się go w kuchni indyjskiej...