Teraz jest 24 maja 2018, 16:44 - Cz



  • Reklama

Smacznego

Czyli miejsce na dyskusje na tematy pozaperfumowe
  • Reklama

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1084
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Smacznego

Post22 sierpnia 2011, 15:04 - Pn

Zapach i smak często idą z sobą w parze. Postanowiłem więc założyć temat dla smakoszy. Proponuję umieszczać w nim swoje własne sprawdzone przepisy.
Dziś moja propozycja - Pobudzające czekoladki z Yerba Mate.

Yerba Mate to ostrokrzew paragwajski rosnący w Ameryce Południowej. Oprócz wielu witamin i mikroelementów zawiera alkaloidy podobne jak kawa czy herbata (kofeina, teobromina, teofilina), które odpowiadają za pobudzające działanie naparu z Yerba Mate. Jako, że jestem wielbicielem yerby, pijam ją codziennie (w domu, w pracy). Jej działanie pobudzające utrzymuje się dłużej niż po wypiciu kawy. Poza tym znakomicie poprawia nastrój. Pomyślałem, że Yerba Mate i czekolada to znakomite połączenie i wymyśliłem taki oto przepis:

Do 1/2 litra wody wsypujemy przyprawy korzenne (ja dodałem przyprawę czaj masala - utarte w moździerzu: cynamon, zielony kardamon, gałka muszkatołową, czarny pieprz, goździki), odrobinę chili, anyż gwiaździsty i inne ulubione przyprawy.
Gotujemy przez kilka minut. Przestudzamy wywar do około 80-85 C i zalewamy nim kilka łyżek suszu Yerba Mate (im więcej, tym bardziej pobudzające będą czekoladki).
Rozpuszczamy 3 tabliczki gorzkiej czekolady (na łaźni wodnej lub w mikrofali), dodajemy kilka łyżek miodu i olejek waniliowy. Na koniec wlewamy przesączony przez gęste sito wywar z przypraw i Yerba Mate. Można do tego dodać wg smaku: rodzynki, orzechy, migdały, musli. Po wymieszaniu wstawiamy masę do lodówki aż zacznie tężeć. Po ochłodzeniu formujemy z masy czekoladowej kulki.

Obrazek

belor

Re: Smacznego

Post22 sierpnia 2011, 15:04 - Pn

wygląda mniam!
Offline
Avatar użytkownika

pirath

Super Perfumaniak

  • Posty: 3305
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:30 - N
  • Lokalizacja: Oppeln

Re: Smacznego

Post22 sierpnia 2011, 15:05 - Pn

to coś w rodzaju "pobudzających" ciasteczek z haszem? ;)
Offline
Avatar użytkownika

Kruszyn

Forumowicz

  • Posty: 401
  • Dołączył(a): 16 lutego 2013, 23:08 - So

Re: Smacznego

Post16 maja 2016, 18:15 - Pn

Wykopałem już raczej archaiczny wątek ;) A co tam pochwalę się :mrgreen:
Załączniki
rac.JPG
rac.JPG (169.14 KiB) Przeglądane 1872 razy
rac1.JPG
rac1.JPG (180.48 KiB) Przeglądane 1872 razy
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Offline
Avatar użytkownika

Olek01990

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 18 maja 2016, 20:15 - Śr
  • Lokalizacja: krk

Re: Smacznego

Post18 maja 2016, 20:20 - Śr

Pierwsze zdjęcie nie wygląda zbyt apetycznie.
Offline
Avatar użytkownika

emera

Perfumaniak

  • Posty: 2523
  • Dołączył(a): 30 stycznia 2012, 21:15 - Pn
  • Lokalizacja: Miasto Sitarzy

Re: Smacznego

Post19 maja 2016, 21:52 - Cz

Fajny wątek! (Że też dopiero teraz został odkopany.)

Olek01990, nie znasz się! :roll:
Ja bym pożarła te racuchy w trymiga.
Kruszynie, a drugie zdjęcie to ziemniaczne placuchy z cukinią?
Offline
Avatar użytkownika

Niszka

Administrator

  • Posty: 2813
  • Dołączył(a): 31 marca 2011, 09:42 - Cz
  • Lokalizacja: Łódź

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 11:38 - Pt

Żarłbym.
Offline
Avatar użytkownika

dychotomja

Aktywny forumowicz

  • Posty: 609
  • Dołączył(a): 11 października 2014, 19:57 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 11:58 - Pt

Świetny wątek :D
Trzeba go trochę rozruszać, może się nawzajem poinspirujemy ;)
To ja wzrzucę "zwykłą" sałatkę ryżową podaną w niezwykły sposób :)

Obrazek
"Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych..."
Offline
Avatar użytkownika

Kruszyn

Forumowicz

  • Posty: 401
  • Dołączył(a): 16 lutego 2013, 23:08 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 12:02 - Pt

Placki z cukinii , bez ziemniaków w zależności jak uda się odcisnąć cukinie troszkę mąki ,jajko ... a zreszta tak będzie łatwiej i może się przyda komuś ;)
Składniki na około 15 sztuk:

500 g cukinii (mniej więcej 2 małe cukinie)
2 jajka
1 mała cebulka, posiekana
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie - posiekana natka pietruszki, koperek, tymianek lub czosnek

Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną wodę, lekko odcisnąć.

Dodać lekko roztrzepane jajka, drobno posiekaną cebulę, mąkę pszenną, opcjonalnie - posiekaną natkę pietruszki lub czosnek, doprawić pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym oleju, na niedużej lub średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Offline
Avatar użytkownika

Kenzo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1356
  • Dołączył(a): 17 lutego 2015, 11:44 - Wt

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 12:19 - Pt

Aga, smakowity torcik :o Pod żółtym serem, to czerwona soczysta cebulina?
Offline
Avatar użytkownika

dychotomja

Aktywny forumowicz

  • Posty: 609
  • Dołączył(a): 11 października 2014, 19:57 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 12:39 - Pt

Kenzo napisał(a):Aga, smakowity torcik :o Pod żółtym serem, to czerwona soczysta cebulina?
Spostrzegawczy jesteś :D.
Czerwona cebulina i kapusta w tym samym kolorze (surowa) :)
Nie potrafię podać przepisu na sałatkę, bo zwykle wrzucam co popadnie :D, ale do ryżowej idealny jest ryż Basmati, bo ma ten specyficzny orzechowy posmak.
"Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych..."
Offline
Avatar użytkownika

Kenzo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1356
  • Dołączył(a): 17 lutego 2015, 11:44 - Wt

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 12:46 - Pt

Nie wiedziałem właśnie, czy to cebulka, czy kapusta, a tu to i to. Tak samo z różnorodnością składników na pizzę, co pod ręką, to na ciasto z sosem i pronto ;)
Offline
Avatar użytkownika

Kruszyn

Forumowicz

  • Posty: 401
  • Dołączył(a): 16 lutego 2013, 23:08 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 13:14 - Pt

No to tak jest z przepisami ,raczej są poglądowe a i tak reszta idzie na "oko" ;)
Torcik wygląda smakowicie ;)

Tak przed likendem ...;)
Załączniki
tat.JPG
tat.JPG (103.99 KiB) Przeglądane 1650 razy
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Offline
Avatar użytkownika

Kenzo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1356
  • Dołączył(a): 17 lutego 2015, 11:44 - Wt

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 13:41 - Pt

Na dobry początek weekendu lufa musi być :)
Offline
Avatar użytkownika

dychotomja

Aktywny forumowicz

  • Posty: 609
  • Dołączył(a): 11 października 2014, 19:57 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 13:46 - Pt

O jaaa, Kruszyn, uwielbiam tatara :mrgreen:.
To może Ty wypij, a ja zakąszę :lol:
"Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych..."
Offline
Avatar użytkownika

Pilecki

Perfumaniak

  • Posty: 2038
  • Dołączył(a): 04 lipca 2014, 22:58 - Pt
  • Lokalizacja: Gdańsk

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 13:50 - Pt

Podziwiam ludzi, którzy jedzą tatara. Ostatnio poznałem taką panią, która raz w życiu skusiła się na tą surowiznę i bierze teraz leki na tasiemczycę ;)
Offline
Avatar użytkownika

raf

Forumowicz

  • Posty: 476
  • Dołączył(a): 14 czerwca 2014, 20:55 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 13:56 - Pt

Pilecki napisał(a):Podziwiam ludzi, którzy jedzą tatara. Ostatnio poznałem taką panią, która raz w życiu skusiła się na tą surowiznę i bierze teraz leki na tasiemczycę ;)

To w takim razie surowki takze nalezy wykluczyc z diety, bo stanowia wieksze ryzyko niz tatar ;)
Ps Tatar to piekana sprawa ;) Uwielbiam :D
Raf
Offline
Avatar użytkownika

Pilecki

Perfumaniak

  • Posty: 2038
  • Dołączył(a): 04 lipca 2014, 22:58 - Pt
  • Lokalizacja: Gdańsk

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 14:15 - Pt

raf napisał(a):
Pilecki napisał(a):Podziwiam ludzi, którzy jedzą tatara. Ostatnio poznałem taką panią, która raz w życiu skusiła się na tą surowiznę i bierze teraz leki na tasiemczycę ;)

To w takim razie surowki takze nalezy wykluczyc z diety, bo stanowia wieksze ryzyko niz tatar ;)
Ps Tatar to piekana sprawa ;) Uwielbiam :D


W lokalach owszem. Jest ryzyko jedzac surowe warzywa :)
Offline
Avatar użytkownika

Kruszyn

Forumowicz

  • Posty: 401
  • Dołączył(a): 16 lutego 2013, 23:08 - So

Re: Smacznego

Post20 maja 2016, 14:17 - Pt

Dlatego pięćdziesiątka musi byc do tatara ;)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Offline
Avatar użytkownika

emera

Perfumaniak

  • Posty: 2523
  • Dołączył(a): 30 stycznia 2012, 21:15 - Pn
  • Lokalizacja: Miasto Sitarzy

Re: Smacznego

Post21 maja 2016, 20:08 - So

Zanotuję sobie, żeby tu nie zaglądać w godzinach wieczornych.
No bo przecież nie da się patrzeć i nie zgłodnieć.
Kusiciele!
Następna strona


  • Reklama

Powrót do Gadki na dowolne tematki ;-)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kuchn63 i 4 gości

  • Reklama