Teraz jest 21 sierpnia 2018, 05:04 - Wt



  • Reklama

Smacznego

Czyli miejsce na dyskusje na tematy pozaperfumowe
  • Reklama

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

TWBolek

Aktywny forumowicz

  • Posty: 700
  • Dołączył(a): 17 września 2011, 13:21 - So
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Smacznego

Post28 maja 2017, 20:40 - N

^ Cieszę się :D Choć pizzeria pizzerii nie równa.
Offline
Avatar użytkownika

supermariobros

Ultra Perfumaniak

  • Posty: 5028
  • Dołączył(a): 26 listopada 2015, 13:56 - Cz
  • Ostrzeżenia: 1

Re: Smacznego

Post29 czerwca 2017, 19:08 - Cz

Moje pierwsze w życiu ciasto, 3bit z polewą z gorzkiej czekolady i lodami bakaliowymi. Szkoda, że się rozjechało ale smakuje bajecznie :D

_DSC27435555.jpg
_DSC27435555.jpg (112.44 KiB) Przeglądane 1803 razy
Foliowy Ranger

[SPRZEDAM] viewtopic.php?f=52&t=13557
Offline
Avatar użytkownika

TWBolek

Aktywny forumowicz

  • Posty: 700
  • Dołączył(a): 17 września 2011, 13:21 - So
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Smacznego

Post30 czerwca 2017, 20:47 - Pt

and35 napisał(a):Osobiście wolę jednak pizzę z pizzerii ponieważ jest tam cienkie ciasto Próbowałem wiele razy upiec cienkie ciasto w domu ale nie wychodziło mi nigdy takie jakie by mnie satysfakcjonowało.


Bo trzeba odpowiedniej mąki. https://allegro.pl/kategoria/produkty-s ... u-1-4-0511

Z mąką typ 00 zrobisz ciasto na grubość 1 - 3 mm.
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1106
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Post30 czerwca 2017, 21:19 - Pt

Ewentualnie w Kauflandzie szukaj Basi do Pizzy właśnie typ 00. Potwierdzam z przepisu TWBolek przy użyciu odpowiednich składników idzie zrobić bardzo cienkie ciasto.
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1096
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Re: Smacznego

Post30 czerwca 2017, 21:31 - Pt

Też używam Basi do pizzy (u nas tylko dostępna w Carrefourze). Ale aby pizza się udała, wymagana jest wysoka temp. pieca (350-400 C). W zwykłym piekarniku nigdy takiej temp. się nie osiągnie. Postanowiłem wypróbować elektryczny piecyk do pizzy z kamiennym spodem - i to był strzał w dziesiątkę. Pizza gotowa jest w 5 min i smakuje rewelacyjnie. Wielu znajomych już jej próbowało i każdy był zachwycony.
Obecnie próbuję różne ciasta - z mąką żytnią czy semoliną.
Offline
Avatar użytkownika

kowal72

Forumowicz

  • Posty: 365
  • Dołączył(a): 01 grudnia 2016, 20:45 - Cz

Re: Smacznego

Post02 lipca 2017, 17:18 - N

Natchnęło mnie dziś na tatarka, a że i po jednym się znajdzie to tym bardziej będzie smakował :mrgreen:
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1096
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Re: Smacznego

Post02 lipca 2017, 21:33 - N

Pizza z dodatkiem mąki z grubego przemiału (upieczona w piecyku elektrycznym)

Obrazek
Offline

pro_Jolanta

  • Posty: 22
  • Dołączył(a): 09 grudnia 2016, 11:32 - Pt

Re: Smacznego

Post28 listopada 2017, 09:55 - Wt

Jaki pyszny temat:D Muszę zrobić listę dań od was i je wypróbować :) Jeśli chodzi o mnie to ostatnio robiłam łososia zapiekanego ze szpinakiem i wyszło super:D Kocham szpinak i to dosłownie w każdej kombinacji:) Nie wiem jak wcześniej mogłam go nie jeść, no ale smaki zmieniają się z czasem:) No i do tego jest bardzo zdrowy bo ma dużo witaminy C, a teraz w okresie zimowym jest to bardzo istotne by przyjmować jej dużo, także wszystkie produkty z tej listy http://www.kobiety.pl/zdrowie/12-najlep ... witaminy-c na stałe zagoszczą w mojej kuchni:D!
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1106
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Smacznego

Post17 grudnia 2017, 06:42 - N

@Bendigo z jakiego piecyka do wypieku pizzy korzystasz?

Zastanawiam się nad kupnem Ferrari hehe :-P

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7018582614 nagrzewa się do 390 st także powinien być ok
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1096
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Re: Smacznego

Post17 grudnia 2017, 11:24 - N

Dokładnie z tego, nad którym się zastanawiasz - jest rewelacyjny. Pizza gotowa w 5 min
Offline

magdabonkol

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 09 stycznia 2018, 16:41 - Wt

Re: Smacznego

Post09 stycznia 2018, 16:42 - Wt

Az mi sie zachcialo jesc od przegladania tego tematu :)
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 181
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post10 stycznia 2018, 01:42 - Śr

Podaję obiecany Prastaremu_Dziadowi przepis, na moje ciastka. ;)

Kruche ciasteczka maślano-korzenne
Obrazek

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Na 30 średniej wielkości ciasteczek potrzebujemy:

- 130g Masła śmietankowego,
- 175g Mąki typ 400,
- 3 Czubate łyżki cukru,
- 0,5 Łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 Żółtko,
- 1 Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 0,5 Łyżeczki mielonego kardamonu,
- 0,5 Łyżeczki mielonego cynamonu,
- 0,5 Łyżeczki mielonego imbiru,
- Spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej, świeżomielonego pieprzu i soli,
- Skórka starta z połowy cytryny.

Ponadto do posypania:
- 2 Łyżki cukru pudru,
- 1 Łyżeczka mielonego cynamonu.
,
Wszystkie składniki zagniatamy i ugniatamy aż utworzą jednolitą masę. Ciasto zwijamy w kulę, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jak się schłodzi, wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3mm i wykrajamy ciastka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg), do czasu, aż delikatnie się zrumienią.
Ciastka wyjmujemy, chłodzimy i odstawiamy odkryte na około 1,5h, aż całkiem ostygną i wyschną.

Cukier puder i cynamon dokładnie ze sobą mieszamy i korzystając z sita, dokładnie posypujemy ciastka.

I gotowe! ;)
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Offline

mar79

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1207
  • Dołączył(a): 16 października 2015, 19:38 - Pt

Re: Smacznego

Post13 stycznia 2018, 21:12 - So

Świetny temat, nigdy wcześniej się nie natknąłem .... a uwielbiam gotować, moja Pani wymięka 8-)
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 181
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post08 lutego 2018, 14:25 - Cz

Domowe najlepsze! ;)
Choć nie ja robiłem, tylko sąsiadka.

Obrazek
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 181
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post15 lutego 2018, 15:17 - Cz

A dzisiaj zrobiłem frytki belgijskie + sos czosnkowo-żurawinowy. :)

Obrazek
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Offline

Ispanito

  • Posty: 20
  • Dołączył(a): 11 kwietnia 2018, 09:12 - Śr

Re: Smacznego

Post11 kwietnia 2018, 09:34 - Śr

Wczoraj jadłem frytki :) Z sosem czosnkowym i rybą. Pycha.Aczkolwiek wolę frytki z pierkarnika. Mniej ciekną tłuszczem i takie mi chyba nawet bardziej smakują.

Daję tutaj składniki do bananowych placuszków na śniadanie; https://netto.pl/zdrowa-zywnosc/banan
banan - 1 szt
jajko - 2 szt
jogurt grecki - 2 łyżki
mleko - 2 łyżki
mąka pszenna - 4 łyżki (może być również mąka pełnoziarnista)
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
cynamon - 1/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
olej - do smażenia
Moim zdaniem pycha. Trzeba wymieszać w misce składniki i potem to wszystko nałożyc na olej
Ostatnio edytowano 01 maja 2018, 11:09 - Wt przez Ispanito, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

supermariobros

Ultra Perfumaniak

  • Posty: 5028
  • Dołączył(a): 26 listopada 2015, 13:56 - Cz
  • Ostrzeżenia: 1

Re: Smacznego

Post11 kwietnia 2018, 09:43 - Śr

Bolognese na makaronie szpinakowym ;)

IMG_6075.JPG
IMG_6075.JPG (129.31 KiB) Przeglądane 672 razy
Foliowy Ranger

[SPRZEDAM] viewtopic.php?f=52&t=13557
Offline

p2501

Forumowicz

  • Posty: 80
  • Dołączył(a): 20 kwietnia 2017, 20:11 - Cz

Re: Smacznego

Post12 kwietnia 2018, 20:36 - Cz

No to nie bolognese! Prawdziwe ragu robi się tylko z klasycznym tagliatelle :D To jak zrobić carbonarę na śmietanie :D A tę robi się z guanciale (zapomnij o boczku - to jak do cuba libre dodać mleko zamiast coli - niby też płynne ale... ;) ), jajek (całe lub same żółtka), pecorino i ewentualnie pieprzu do smaku. Oczywiście spaghetti musi być. A jak usuniemy jaja i guanciale to powstanie obłędne cacio e pepe (tu już pieprz musi być!). A samo guanciale można samemu zrobić. Bierzesz podgardle wieprzowe, solisz z każdej strony i umieszczasz w woreczku strunowym. Przez tydzień trzymaj w lodówce, codziennie masuj żeby sól dokładnie rozprowadzić. Po tygodniu wyjmij z wora, opłucz lekko pod zimną wodą i osusz. Natrzyj mielonym pieprzem i postaw na kratce w lodowce na 3-4 tygodnie lub do redukcji masy o ok. 20%. Po przekrojeniu nasze guanciale powinno przypominać wędlinę dojrzewającą. Nie muszę chyba pisać że zaoszczędzisz na tej operacji trochę grosza? Tak z 5-6 razy taniej wyjdzie.
Załączniki
guanciale.jpg
guanciale.jpg (113.54 KiB) Przeglądane 609 razy
Poprzednia strona


  • Reklama

Powrót do Gadki na dowolne tematki ;-)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

  • Reklama