Teraz jest 14 listopada 2018, 08:01 - Śr



  • Reklama

Smacznego

Czyli miejsce na dyskusje na tematy pozaperfumowe
  • Reklama

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

aiai

Forumowicz

  • Posty: 337
  • Dołączył(a): 01 sierpnia 2014, 21:19 - Pt

Re: Smacznego

Post21 maja 2016, 21:57 - So

Nie wiem czy to coś odkrywczego ale polecam wam spróbować skrzydełka w miodzie i ketchupie.. przepisów jest wiele na necie najlepiej dobrać sobie własne proporcje praktykując z ilością miodu i ostrością chilli. Normalnie skrzydełek nie zajadam z taką pasją ale w tej wersji zżeram wszystko do zera i palce liże jakbym rok nie jadł :D

Obrazek
Sprzedam: Robert Piguet Casbah, Amouage Opus III, Interlude, Epic, Memoir, L'Artisan.. http://perfuforum.pl/viewtopic.php?f=52&t=10979
Offline
Avatar użytkownika

michalsiek

Forumowicz

  • Posty: 215
  • Dołączył(a): 27 marca 2013, 08:36 - Śr
  • Lokalizacja: Podkarpacie

Post22 maja 2016, 05:28 - N

Skrzydełka czy udka można zrobić także w ketchupie i coli. Super sprawa.
Offline
Avatar użytkownika

Kruszyn

Forumowicz

  • Posty: 401
  • Dołączył(a): 16 lutego 2013, 23:08 - So

Re: Smacznego

Post21 stycznia 2017, 18:01 - So

Dawno mnie tu nie było ,wypada coś wrzucić ;)
Załączniki
risotto.jpg
risotto z grzybami
risotto.jpg (133.56 KiB) Przeglądane 1351 razy
chleb1.jpg
chleb słonecnikowy;)
chleb1.jpg (90.08 KiB) Przeglądane 1351 razy
chleb.jpg
pierwszy chleb ;)
chleb.jpg (86.26 KiB) Przeglądane 1351 razy
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Offline
Avatar użytkownika

Kruszyn

Forumowicz

  • Posty: 401
  • Dołączył(a): 16 lutego 2013, 23:08 - So

Re: Smacznego

Post21 stycznia 2017, 18:04 - So

CDN ;)
Załączniki
tarta  burakami i fetą.jpg
buraki ,feta, rozmaryn,ciasto francuskie
tarta burakami i fetą.jpg (87.32 KiB) Przeglądane 1349 razy
choinka.jpg
świąteczna choinka z ciasta francuskiego
choinka.jpg (63.51 KiB) Przeglądane 1349 razy
rozki.jpg
rożki jabłkiem
rozki.jpg (82.41 KiB) Przeglądane 1349 razy
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Offline
Avatar użytkownika

adasdadas

Aktywny forumowicz

  • Posty: 721
  • Dołączył(a): 30 czerwca 2015, 16:00 - Wt
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Smacznego

Post21 stycznia 2017, 18:09 - So

To ja też wrzucę coś od siebie, jakieś stare zdjęcia :D.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
KLIK - poszukuję próbek perfum z półki "Perfumes I Want" (od DHP, tych przed nim nie bierzcie pod uwagę)

SPRZEDAM
Offline
Avatar użytkownika

ele_gancki

Forumowicz

  • Posty: 338
  • Dołączył(a): 08 października 2011, 14:16 - So

Re: Smacznego

Post21 stycznia 2017, 23:38 - So

adasadas co to za pyszne ciasto na środkowym zdjęciu? : )
"Jedynie ci, którzy doceniają najwyższą jakość, mogą w pełni smakować życie."
Zino Davidoff
Offline
Avatar użytkownika

adasdadas

Aktywny forumowicz

  • Posty: 721
  • Dołączył(a): 30 czerwca 2015, 16:00 - Wt
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Smacznego

Post22 stycznia 2017, 22:16 - N

Brownie z kawałkami mlecznej czekolady :D.
KLIK - poszukuję próbek perfum z półki "Perfumes I Want" (od DHP, tych przed nim nie bierzcie pod uwagę)

SPRZEDAM
Offline

mazurka

  • Posty: 9
  • Dołączył(a): 17 stycznia 2017, 11:28 - Wt

Re: Smacznego

Post23 stycznia 2017, 11:33 - Pn

Robiłam żeberka i udka kurczaka w Coli i wyszły ciekawie. Idealnie na imprezę, bo tak na co dzień to mi osobiście nie bardzo posmakowały.
Dziś u mnie na deser Wu-zetka (taka mało typowa, bo z kremem z mleka kokosowego), ale zapowiada się smacznie. Niestety nie mam jej zdjęcia, bo cały czas dojrzewa w lodówce :)
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 218
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post23 stycznia 2017, 13:42 - Pn

adasdadas, piękne cinnabony! ;)
A cóż to za ryba na ostatnim zdjęciu? Czyżby stek z tuńczyka?
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Offline
Avatar użytkownika

Cypis

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): 23 stycznia 2017, 15:07 - Pn
  • Lokalizacja: Katowice

Re: Smacznego

Post23 stycznia 2017, 15:15 - Pn

Super sprawa, narobiliście smaku, a obiad będę mógł zjeść najwcześniej za godzinę :)
Offline
Avatar użytkownika

adasdadas

Aktywny forumowicz

  • Posty: 721
  • Dołączył(a): 30 czerwca 2015, 16:00 - Wt
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Smacznego

Post23 stycznia 2017, 15:30 - Pn

Rudolf Rolfordo napisał(a):adasdadas, piękne cinnabony! ;)
A cóż to za ryba na ostatnim zdjęciu? Czyżby stek z tuńczyka?


Dokładnie :).
KLIK - poszukuję próbek perfum z półki "Perfumes I Want" (od DHP, tych przed nim nie bierzcie pod uwagę)

SPRZEDAM
Offline

edis

  • Posty: 13
  • Dołączył(a): 22 kwietnia 2015, 16:20 - Śr

Re: Smacznego

Post21 lutego 2017, 11:24 - Wt

Dzisiaj robię jedzenie z tego przepisu
*** - reklama

Kilka razy już pichciłem ten rodzaj gulaszu z pieczarkami. Danie jest dosyć spore, bardzo sycące oraz można się nim naprawdę najeść. Poza tym jak ugotujecie sobie gar jedzenia to macie spokojnie na 3-4 dni. Potem nie musicie już gotować.
Offline
Avatar użytkownika

Ator

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): 09 stycznia 2015, 10:41 - Pt

Re: Smacznego

Post20 kwietnia 2017, 11:36 - Cz

u nas rozpoczął się już sezon na grilla. Zwyle nie kupujemy gotowego jedzenia w supermarketach ( nie wiadomo ile takie jedzenie leży w tych lodówkach, poza tym czasami zdarza sie,ze przyprawa nie jest za specjalna.....).

Lepiej jest samodzielnie sobie coś przygotować. Szczegolnie,ze w sieci jest bardzo wiele przepisow i taka marynata do karkówki z grilla nie jest jakąś trudną rzeczą. Praktycznie każdy sobie z tym poradzi.....
*** - reklama
Ostatnio edytowano 14 maja 2017, 08:45 - N przez Ator, łącznie edytowano 1 raz
Offline

p2501

Forumowicz

  • Posty: 81
  • Dołączył(a): 20 kwietnia 2017, 20:11 - Cz

Re: Smacznego

Post20 kwietnia 2017, 21:57 - Cz

U nas raz w tygodniu jest pizza. A w zasadzie są pizze. Zawsze klasyczna margherita oraz druga dowolna - tu z chilli, oliwkami i salami. Polane najlepszą oliwą, jaką mogę kupić :)
Załączniki
IMG_20170131_194717.jpg
IMG_20170131_194717.jpg (226.35 KiB) Przeglądane 943 razy
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1196
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Post20 kwietnia 2017, 22:24 - Cz

Wygląda apetycznie :-) Może podzielisz się przepisem? Sam wypróbowałem już kilkanaście przepisów na ciasto i sos ale nie znalazłem jeszcze tego idealnego. :-(

Napisane z Tapatalka za pomocą Xiaomi RN2
Offline

p2501

Forumowicz

  • Posty: 81
  • Dołączył(a): 20 kwietnia 2017, 20:11 - Cz

Re: Smacznego

Post21 kwietnia 2017, 06:51 - Pt

Ja miałem to samo. Po przetestowaniu ziliona przepisów z internetu, zwłaszcza na te 'szybkie' ciasta zawiodłem się na tyle, że przestałem piec pizzę. Wybawienie przyniosła książka Kena Forkisha "Elements of pizza" (jego pierwsza książka o chebie wyszła po polsku). Ciasto jest banalnie proste, acz nieco czasochłonne - musi sobie poleżakować dobę, dwie w lodówce. Za to wychodzi chrupkie i smaczne, masz pizzę na dwa dni. Z poniższego przepisu wychodzą trzy spody o średnicy ok. 30cm (lub cztery mniejsze).

- 350g wody
- 10g soli
- 3,5g drożdży
- 500g mąki 00

1. Wymieszaj po kolei wszystkie składniki aż się połączą. Zagnieć przez około minutę i zostaw pod folią spożywczą na ok. 20 minut. Ciasto powinno mieć temperaturę ok. 27*C.
2. Na lekko omączonym blacie zagnieć ciasto przez około minutę, złóż je (coś jak TU). Uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski złączeniem do dołu. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłym miejscu na ok. dwie godziny lub do podwojenia/potrojenia objętości.
3. Na lekko omączonym blacie podziel ciasto na 3 (lub 4) części. Uformuj z nich kule, naciągając je do środka KLIK!. Każdą włóż do omączonej miseczki łączeniem do dołu, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około dobę lub dwie.
4. Na godzinę przed pieczeniem wyciągnij miseczki z lodówki aby się ogrzały. Tuż przed pieczeniem wyciągnij ciasto z miseczki i uformuj spód (KLIK!).
5. Smarujesz ciasto sosem, układasz składniki i hop do piekarnika nagrzanego do 290*C na ok. 10 min. lub do zrumienienia brzegów ciasta i stopienia sera.

Co do punku 5. i dodatków to składniki są na jedną kulę ciasta (jeden spód 30cm). Jak robisz trzy margherity to mnożysz razy trzy, inaczej dzielisz proporcje pod różne pizzę:

MARGHERITA:
- kula ciasta z powyższego przepisu
- 80g sosu pomidorowego (gęsta passata + odrobina soli)
- oliwa
- ok. 15g startego parmezanu i/lub pecorino
- ok. 100g mozzarelli pokrojonej w plastry
- kilka listków bazylii

1. Rozgrzej piekarnik do 290*C. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem zostawiając ok. 2cm suchy brzeg. Piecz ok. 4 minut.
2. Wyjmij pizzę, skrop oliwą, posyp parmezanem, rozłóż mozzarellę i włóż do piekarnika na 2 minuty aż sery się stopią ale nie przypalą.
3. Wyjmij pizzę, posyp liśćmi bazylii.


PIZZA NOWOJORSKA
- kula ciasta z powyższego przepisu
- 100g sosu czerwonego (mieszasz ok. 90g passaty, łyżka oliwy, skruszony ząbek czosnku, po szczypcie oregano, chilli, soli i cukru)
- ok. 15g startego parmezanu i/lub pecorino
- 110g mozzarelli (najlepiej ‘suchej’)
- płatki chilli i szczypta oregano

1. Rozgrzej piekarnik do 290*C. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem zostawiając ok. 1cm suchy brzeg. Posyp serem, rozłóż mozzarellę.
2. Piecz ok. 10min. Do stopienia sera i zrumienienia brzegu ciasta.
3. Po wyjęciu z piekarnika posyp chilli i oregano, podlej odrobiną oliwy.

Bardzo ważne są składniki, jeśli mozzarella będzie zbyt mokra, passata zbyt rzadka to na pizzy podczas pieczenia zrobi się zupa ;) Jakby co to chętnie pomogę w razie gdyby coś szło nie tak :)
Offline
Avatar użytkownika

supermariobros

Ultra Perfumaniak

  • Posty: 5422
  • Dołączył(a): 26 listopada 2015, 13:56 - Cz
  • Ostrzeżenia: 1

Re: Smacznego

Post21 kwietnia 2017, 08:39 - Pt

Improwizowany Burger Wieprzowy, nieskromnie powiem, że coraz lepsze mi wychodzą :mrgreen:

IMG_2656.JPG
IMG_2656.JPG (119.53 KiB) Przeglądane 894 razy
Foliowy Ranger

[SPRZEDAM] viewtopic.php?f=52&t=13557
Offline
Avatar użytkownika

TWBolek

Aktywny forumowicz

  • Posty: 714
  • Dołączył(a): 17 września 2011, 13:21 - So
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Smacznego

Post21 kwietnia 2017, 08:39 - Pt

To i ja się pochwalę.

Miałem to samo z pizzą. Az w końcu natrafiłem na ten przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=n-VRntrbypI

Pierwszego dnia zrobiłem na mące pełnoziarnistej pszennej - wyszła cienka ale bez smaku trochę.
Drugiego dnia pojechałem do Selgrosu i znalazłem mąką na pizzę (można też kupić na allegro): wyszła w sumie jak w restauracji (minus aromat drzewa niestety z pieca drzewnego).
Trzeciego dnia pojechałem do Selgrosu i kupiłem maszynę do ugniatania ciasta.
Teraz robię pizzę co tydzień jak kolega.

Dobra też wychodzi na mące do chleba pszennego (nie razowego) tylko ciasto jest bardziej twarde/sprężyste i trudniej formować placek.

Co do wyrośnięcia - nie musi wyrastać dobę czy dwa - wystarczy godzina/dwie w temperaturze pokojowej i różnica w smaku dla mnie nie jest warta czekania.

Ciasto po wyrośnięciu formuje się palcami lub rozciąga w powietrzu. Powstaje placek tak cienki, że prześwituje blacha - bardziej cienki być już nie może. Ważne by rozgrzać piekarnik dobrze na maksa i wtedy czas pieczenia to 5-7 minut. Po upieczeniu placek ma w środkowej dosłownie 1- 3 mm.

Sos to po prostu passata czyli przecier pomidorowy + ewentualnie oliwa z oliwek, można tez dać pomidory krojone z puszki.

Tak to wygląda:
Załączniki
18072792_10208850058185012_753522344_n.jpg
18072792_10208850058185012_753522344_n.jpg (85.74 KiB) Przeglądane 893 razy
18051878_10208850062185112_77741683_n.jpg
18051878_10208850062185112_77741683_n.jpg (74.62 KiB) Przeglądane 893 razy
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1196
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Post13 maja 2017, 08:44 - So

Będzie dziś pizza na obiad :-) dzięki za wskazówki

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1196
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Post27 maja 2017, 19:19 - So

Pizze z przepisu TWBolek robiłem już chyba z 4 razy. Nawet rodzina stwierdziła, że jest lepsza niż w pizzeri. Polecam.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Poprzednia stronaNastępna strona


  • Reklama

Powrót do Gadki na dowolne tematki ;-)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

  • Reklama