Teraz jest 26 lutego 2018, 00:26 - Pn



  • Reklama

Smacznego

Czyli miejsce na dyskusje na tematy pozaperfumowe
  • Reklama

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

TWBolek

Aktywny forumowicz

  • Posty: 695
  • Dołączył(a): 17 września 2011, 13:21 - So
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Smacznego

Post28 maja 2017, 20:40 - N

^ Cieszę się :D Choć pizzeria pizzerii nie równa.
Offline
Avatar użytkownika

supermariobros

Hiper Perfumaniak

  • Posty: 4037
  • Dołączył(a): 26 listopada 2015, 13:56 - Cz
  • Ostrzeżenia: 1

Re: Smacznego

Post29 czerwca 2017, 19:08 - Cz

Moje pierwsze w życiu ciasto, 3bit z polewą z gorzkiej czekolady i lodami bakaliowymi. Szkoda, że się rozjechało ale smakuje bajecznie :D

_DSC27435555.jpg
_DSC27435555.jpg (112.44 KiB) Przeglądane 900 razy
Foliowy Ranger

[SPRZEDAM] viewtopic.php?f=52&t=13557
Offline
Avatar użytkownika

TWBolek

Aktywny forumowicz

  • Posty: 695
  • Dołączył(a): 17 września 2011, 13:21 - So
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Smacznego

Post30 czerwca 2017, 20:47 - Pt

and35 napisał(a):Osobiście wolę jednak pizzę z pizzerii ponieważ jest tam cienkie ciasto Próbowałem wiele razy upiec cienkie ciasto w domu ale nie wychodziło mi nigdy takie jakie by mnie satysfakcjonowało.


Bo trzeba odpowiedniej mąki. https://allegro.pl/kategoria/produkty-s ... u-1-4-0511

Z mąką typ 00 zrobisz ciasto na grubość 1 - 3 mm.
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Aktywny forumowicz

  • Posty: 755
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Post30 czerwca 2017, 21:19 - Pt

Ewentualnie w Kauflandzie szukaj Basi do Pizzy właśnie typ 00. Potwierdzam z przepisu TWBolek przy użyciu odpowiednich składników idzie zrobić bardzo cienkie ciasto.
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1081
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Re: Smacznego

Post30 czerwca 2017, 21:31 - Pt

Też używam Basi do pizzy (u nas tylko dostępna w Carrefourze). Ale aby pizza się udała, wymagana jest wysoka temp. pieca (350-400 C). W zwykłym piekarniku nigdy takiej temp. się nie osiągnie. Postanowiłem wypróbować elektryczny piecyk do pizzy z kamiennym spodem - i to był strzał w dziesiątkę. Pizza gotowa jest w 5 min i smakuje rewelacyjnie. Wielu znajomych już jej próbowało i każdy był zachwycony.
Obecnie próbuję różne ciasta - z mąką żytnią czy semoliną.
Offline
Avatar użytkownika

kowal72

Forumowicz

  • Posty: 280
  • Dołączył(a): 01 grudnia 2016, 20:45 - Cz

Re: Smacznego

Post02 lipca 2017, 17:18 - N

Natchnęło mnie dziś na tatarka, a że i po jednym się znajdzie to tym bardziej będzie smakował :mrgreen:
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1081
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Re: Smacznego

Post02 lipca 2017, 21:33 - N

Pizza z dodatkiem mąki z grubego przemiału (upieczona w piecyku elektrycznym)

Obrazek
Offline

pro_Jolanta

  • Posty: 22
  • Dołączył(a): 09 grudnia 2016, 11:32 - Pt

Re: Smacznego

Post28 listopada 2017, 09:55 - Wt

Jaki pyszny temat:D Muszę zrobić listę dań od was i je wypróbować :) Jeśli chodzi o mnie to ostatnio robiłam łososia zapiekanego ze szpinakiem i wyszło super:D Kocham szpinak i to dosłownie w każdej kombinacji:) Nie wiem jak wcześniej mogłam go nie jeść, no ale smaki zmieniają się z czasem:) No i do tego jest bardzo zdrowy bo ma dużo witaminy C, a teraz w okresie zimowym jest to bardzo istotne by przyjmować jej dużo, także wszystkie produkty z tej listy http://www.kobiety.pl/zdrowie/12-najlep ... witaminy-c na stałe zagoszczą w mojej kuchni:D!
Offline
Avatar użytkownika

grembi

Aktywny forumowicz

  • Posty: 755
  • Dołączył(a): 03 grudnia 2016, 21:07 - So

Smacznego

Post17 grudnia 2017, 06:42 - N

@Bendigo z jakiego piecyka do wypieku pizzy korzystasz?

Zastanawiam się nad kupnem Ferrari hehe :-P

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7018582614 nagrzewa się do 390 st także powinien być ok
Offline
Avatar użytkownika

Bendigo

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1081
  • Dołączył(a): 21 sierpnia 2011, 10:45 - N
  • Lokalizacja: Torun

Re: Smacznego

Post17 grudnia 2017, 11:24 - N

Dokładnie z tego, nad którym się zastanawiasz - jest rewelacyjny. Pizza gotowa w 5 min
Offline

magdabonkol

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 09 stycznia 2018, 16:41 - Wt

Re: Smacznego

Post09 stycznia 2018, 16:42 - Wt

Az mi sie zachcialo jesc od przegladania tego tematu :)
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 132
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post10 stycznia 2018, 01:42 - Śr

Podaję obiecany Prastaremu_Dziadowi przepis, na moje ciastka. ;)

Kruche ciasteczka maślano-korzenne
Obrazek

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Na 30 średniej wielkości ciasteczek potrzebujemy:

- 130g Masła śmietankowego,
- 175g Mąki typ 400,
- 3 Czubate łyżki cukru,
- 0,5 Łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 Żółtko,
- 1 Łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 0,5 Łyżeczki mielonego kardamonu,
- 0,5 Łyżeczki mielonego cynamonu,
- 0,5 Łyżeczki mielonego imbiru,
- Spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej, świeżomielonego pieprzu i soli,
- Skórka starta z połowy cytryny.

Ponadto do posypania:
- 2 Łyżki cukru pudru,
- 1 Łyżeczka mielonego cynamonu.
,
Wszystkie składniki zagniatamy i ugniatamy aż utworzą jednolitą masę. Ciasto zwijamy w kulę, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jak się schłodzi, wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3mm i wykrajamy ciastka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg), do czasu, aż delikatnie się zrumienią.
Ciastka wyjmujemy, chłodzimy i odstawiamy odkryte na około 1,5h, aż całkiem ostygną i wyschną.

Cukier puder i cynamon dokładnie ze sobą mieszamy i korzystając z sita, dokładnie posypujemy ciastka.

I gotowe! ;)
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Offline

magdabonkol

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 09 stycznia 2018, 16:41 - Wt

Re: Smacznego

Post13 stycznia 2018, 19:33 - So

Bardzo ciekawy temat .. od samego ogladania tych zdjec az zachcialo mi sie jesc. Czekajcie, skocze tylko do lodowki (zarcik). Pamietam doskonale swoje pierwsze przygody kulinarne .. bylam dosc zdolna i udalo mi sie przypalac sporo rzeczy. Na cale szczescie z pomoca przyszla mi moja dobra znajoma ktora mi dobrze podszkolila. Ogolenie to bylo warto gdyz teraz nie wyobrazam sobie zycia bez tej umiejetnosci. Szczegolnie jak wezmiemy pod uwage to, ze mieszkam z chlopakiem .. a on uwierzcie mi na slowo potrafi sobie niezle podjesc. Nie interesuja go zadne salatki czy tez inne zupki tylko same konkretne dania. Ostatnio udalo mi sie trafic mocno w jego gusta i przyrzadzilam mu golonke z tego przepisu - https://uwielbiam.pl/przepis/golonka-pi ... w-kapuscie Sama nie jestem wielka zwolenniczka tlustego (dbam o linie) ale zapach byl tak wspanialy az sie skusilam i moge spokojnie polecic niezdecydowanym. Jesli macie jakies inne pomyslu na przyrzadzenie tego dania to chetnie poczytam :) Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 22 stycznia 2018, 14:31 - Pn przez magdabonkol, łącznie edytowano 1 raz
Offline

mar79

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1054
  • Dołączył(a): 16 października 2015, 19:38 - Pt

Re: Smacznego

Post13 stycznia 2018, 21:12 - So

Świetny temat, nigdy wcześniej się nie natknąłem .... a uwielbiam gotować, moja Pani wymięka 8-)
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 132
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post08 lutego 2018, 14:25 - Cz

Domowe najlepsze! ;)
Choć nie ja robiłem, tylko sąsiadka.

Obrazek
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 132
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt
  • Lokalizacja: Beskid Wyspowy

Re: Smacznego

Post15 lutego 2018, 15:17 - Cz

A dzisiaj zrobiłem frytki belgijskie + sos czosnkowo-żurawinowy. :)

Obrazek
"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co
dobre - w tym cel rozumnego życia
."

- Platon
Poprzednia strona


  • Reklama

Powrót do Gadki na dowolne tematki ;-)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama