Teraz jest 26 marca 2017, 18:03 - N



  • Reklama
perfumeria euforia

Co dzisiaj pijesz?

Czyli miejsce na dyskusje na tematy pozaperfumowe
  • Reklama

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

emera

Perfumaniak

  • Posty: 2385
  • Dołączył(a): 30 stycznia 2012, 21:15 - Pn
  • Lokalizacja: Piejo kury, piejo, ni majo koguta...

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post02 stycznia 2017, 10:52 - Pn

Na Porterze Żywieckim miąchałam. Niby trzymałam się przepisu, ale dodałam kawę rozpuszczalną i cukier trzcinowy zamiast miodu. Wyszło "świątecznie" w smaku.
Napoczęta flacha została u Brata, ale jeśli jej nie wysiorbali, to zrobię fotkę i się pochwalę.

Oraz przymierzam się do zmajstrowania kolejnej porcji. :D
Offline
Avatar użytkownika

ale chop

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1788
  • Dołączył(a): 17 lipca 2014, 08:44 - Cz

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post02 stycznia 2017, 23:43 - Pn

Bardzo dobrze, najważniejsze to kierować się sercem :)

Kawa to rewelacyjny dodatek do porterówki.

Ja robiłem porterówkę po raz pierwszy w życiu więc wybrałem wersję saute żeby w ogóle zobaczyć z czym to się je i żeby dodatki zbytnio nie dominowały smaku.

Kolejne wersje na pewno będą bardziej odjechane i takie dodatki jak kawa, suszone owoce czy ostre papryczki już nie mogą doczekać się wpadnięcia do słoja :)

Pierwsza wersja była znakomita, a kolejne pewnie ją przebiją! :)

Twoje Zdrówko! :)
Offline
Avatar użytkownika

Greg

Forumowicz

  • Posty: 418
  • Dołączył(a): 18 listopada 2013, 14:36 - Pn

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post03 stycznia 2017, 00:39 - Wt

Jim Beam Double Oak - polecam ;).

Obrazek
Online
Avatar użytkownika

albinguma

Forumowicz

  • Posty: 164
  • Dołączył(a): 01 października 2016, 10:01 - So
  • Lokalizacja: Chełm

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 14:08 - Cz

[quote="Greg"]Jim Beam Double Oak - polecam ;).

Greg czym ten bourbon odbiega w smaku od swojego najbardziej znanego brata?
Online

mar79

Forumowicz

  • Posty: 468
  • Dołączył(a): 16 października 2015, 19:38 - Pt

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 19:53 - Cz

albinguma napisał(a):
Greg napisał(a):Jim Beam Double Oak - polecam ;).

Greg czym ten bourbon odbiega w smaku od swojego najbardziej znanego brata?

Dębu nie znam, ale białego pamiętam na jego niekorzyść (lakierowane deski)
Offline
Avatar użytkownika

Będziniak

Forumowicz

  • Posty: 148
  • Dołączył(a): 01 listopada 2014, 22:35 - So

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 20:03 - Cz

Możesz rozwinąć ?
Online
Avatar użytkownika

albinguma

Forumowicz

  • Posty: 164
  • Dołączył(a): 01 października 2016, 10:01 - So
  • Lokalizacja: Chełm

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 21:08 - Cz

Też jestem ciekawy. "Lakierowane deski"?! Biały jest klasycznym bourbonem.
Offline
Avatar użytkownika

Greg

Forumowicz

  • Posty: 418
  • Dołączył(a): 18 listopada 2013, 14:36 - Pn

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 22:39 - Cz

Double Oak to nic innego jak biały Jim Beam, który nie jest butelkowany, tylko leżakuje jeszcze przez jakiś czas w kolejnej beczce. Spróbowałem, skuszony dobrymi wspomnieniami związanymi z Jim Beam Black i się nie zawiodłem. W moim odczuciu smaczniejszy od wersji podstawowej - zapach mniej alkoholowy, a bardziej waniliowo - drzewny, smak słodszy, pełniejszy, gładszy.
Offline
Avatar użytkownika

Będziniak

Forumowicz

  • Posty: 148
  • Dołączył(a): 01 listopada 2014, 22:35 - So

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 23:07 - Cz

Ja nie przepadam za burbonami bo czuję w nich jeden przewodni, drzewny smak, a taki JD jest dużo bardziej złożony, smaczniejszy, bogatszy, czuć więcej smaków pochodzących z dębu.
Online
Avatar użytkownika

albinguma

Forumowicz

  • Posty: 164
  • Dołączył(a): 01 października 2016, 10:01 - So
  • Lokalizacja: Chełm

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 23:12 - Cz

Czyli trzeba spróbować i jak to z perfumami zrobić test w stylu "łapa w łapę", tutaj będzie "lorneta": w lewej tradycyjny z prawej Double Oak ;) Czy oby ta "refolmulacja" to "chłyt markietingowy" czy coś w tym wypadku lepszego :)
Online
Avatar użytkownika

albinguma

Forumowicz

  • Posty: 164
  • Dołączył(a): 01 października 2016, 10:01 - So
  • Lokalizacja: Chełm

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 23:25 - Cz

Będziniak napisał(a):Ja nie przepadam za burbonami bo czuję w nich jeden przewodni, drzewny smak, a taki JD jest dużo bardziej złożony, smaczniejszy, bogatszy, czuć więcej smaków pochodzących z dębu.


Nie bardzo rozumiem, bo bourbony to właśnie ten dębowy, pochodzący od smalonych od środka beczek smak. Klasyczny bourbon z Kentucky, a Jack Daniels to amerykańska Tennessee whiskey filtrowana przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego.
Offline
Avatar użytkownika

Będziniak

Forumowicz

  • Posty: 148
  • Dołączył(a): 01 listopada 2014, 22:35 - So

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post05 stycznia 2017, 23:48 - Cz

Nie wiem jak filtrowanie wpływa na smak, ale wszystko to w większości pochodzi z beczki :D Po prostu opisałem jak się to układa na moim języku. Wszystkie whisky, whiskey, brandy, koniaki i reszta ,,rudych " są przechowywane w wypalonych od środka dębowych beczkach, ale tylko w burbonach wyczuwam taki jednolity posmak.
Lubię rozmawiać na takie tematy, bo sam mam małą beczkę dębową ( mocno wypalaną ) i lubię eksperymentować i próbować jakie smaki przechodzą z dębu w określonym czasie do trunku.
Miesiąc temu zalałem ją kukurydzą na JD ( 80% kuku, 12 żyta i 8 jęczmienia ) Zlanie planuję za rok :D.
Online
Avatar użytkownika

albinguma

Forumowicz

  • Posty: 164
  • Dołączył(a): 01 października 2016, 10:01 - So
  • Lokalizacja: Chełm

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post06 stycznia 2017, 00:16 - Pt

Będziniak a to pełen szacuneczek :) Może kiedyś będzie nam dane razem popróbować różnych smaków :) . Ja kiedyś bawiłem się trochę w nalewki ale ze względu na to, że większość moich znajomych nie gustowała w tych trunkach, czysta, koledzy z kapeli JD i inne "brudasy", dałem sobie spokój.
Offline
Avatar użytkownika

Greg

Forumowicz

  • Posty: 418
  • Dołączył(a): 18 listopada 2013, 14:36 - Pn

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post06 stycznia 2017, 00:34 - Pt

Będziniak napisał(a):Nie wiem jak filtrowanie wpływa na smak, ale wszystko to w większości pochodzi z beczki :D Po prostu opisałem jak się to układa na moim języku. Wszystkie whisky, whiskey, brandy, koniaki i reszta ,,rudych " są przechowywane w wypalonych od środka dębowych beczkach, ale tylko w burbonach wyczuwam taki jednolity posmak.


Twoje odczucia mogą być poprawne - zgodnie z amerykańskim prawem burbon musi być leżakowany w nowych, świeżo wypalonych beczkach z dębu amerykańskiego, w największym więc stopniu przechodzi ich drzewnym aromatem. Co ciekawe zapis o tym, aby beczki za każdym razem były nowe znalazł się w amerykańskim ustawodawstwie w trosce o to, aby bednarze mieli pracę ;). Większość europejskich whisky leżakuje w beczkach już raz wykorzystanych (często właśnie po burbonie, sherry, czasami po maderze lub porto).

Natomiast sam Jack Daniels, mimo nazwy Tennessee Whiskey, techniczne jest też burbonem - w znaczeniu spełnia wszystkie warunki niezbędne do tego, żeby móc być nazwanym burbonem. Tylko nie chce, bo spełnia też dodatkowe warunki filtracji przez warstwę węgla drzewnego, zgodnie z Lincoln County Process oraz warunek produkcji w stanie Tennessee i z tego powodu woli się dumnie nazywać Tennessee Whiskey :). Oczywiście pewnie mieszkańcy Lynchburga się nie zgodzą, ale w uproszczeniu Jack Daniels to taki specjalny rodzaj burbona, bo powinowactwo tych dwóch trunków jest tutaj ewidentne, rożni się trochę proces produkcji. Jak filtrowanie (mellowing) wpływa na smak - no właśnie nadaje ten specyficzny dla JD posmak. Natomiast filtrowanie odbywa się tak czy inaczej przed beczkowaniem, więc Jack Daniels też beczką nasiąknięty jest (tylko Gentleman Jack jest filtrowany dwa razy - przed beczkowaniem i przed butelkowaniem).
Offline
Avatar użytkownika

Będziniak

Forumowicz

  • Posty: 148
  • Dołączył(a): 01 listopada 2014, 22:35 - So

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post06 stycznia 2017, 01:06 - Pt

albinguma Jestem za :) Sam nalewek nie robię, ale degustuję :D
Greg - widać, że się tym interesujesz. ;) Chociaż o większości tych rzeczy wiedziałem, to przyznam, że kwestia nazewnictwa wydaje mi się trochę zagmatwana. Zwłaszcza gdy ostatnio wpadł mi w ręce tullemore, który ponoć jest irish whiskey,a dotąd myślałem, że whiskey to kukurydza.
Offline
Avatar użytkownika

Greg

Forumowicz

  • Posty: 418
  • Dołączył(a): 18 listopada 2013, 14:36 - Pn

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post06 stycznia 2017, 02:07 - Pt

Owszem, kwestia nazewnictwa jest zagmatwana, zwłaszcza, ze zwolennicy Tennessee Whiskey będą za wszelką cenę twierdzić, że nie jest burbonem itd. A co do pisowni, to też się kiedyś zastanawiałem i wyszło mi, że irlandzkie są whiskey (bo nie tylko Tullamore Dew, ale też np. Bushmills, Jameson i inne), szkockie są whisky, a amerykańskie znów, na cześć irlandzkich osadników, whiskey (ale tutaj nie zawsze - bo np. Maker's Mark się nazywa bourbon whisky). Niestety nie wiem, czy od pierwszych dwóch reguł są wyjątki.

Skoro nieobce Ci są kukurydziane smaki, to polecam coś takiego jak Blanton's ;) .
Online
Avatar użytkownika

JayKay

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1942
  • Dołączył(a): 12 marca 2014, 18:43 - Śr
  • Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post06 stycznia 2017, 03:14 - Pt

Offline
Avatar użytkownika

Rossi

Aktywny forumowicz

  • Posty: 794
  • Dołączył(a): 25 października 2011, 07:50 - Wt

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post07 stycznia 2017, 18:23 - So

Testuję:
- Glenmorangie Lasanta 12 YO 43%
- Glenmorangie Quinta 12 YO 46%
Świetne single malt, ciężkie, oleiste, owocowe z mocnym akordem palonej beczki. Mocne, ale świetnie się pije. Mocniejsza ciut bardziej wykwintna, bardziej ciężka.
Online
Avatar użytkownika

JayKay

Bardzo aktywny forumowicz

  • Posty: 1942
  • Dołączył(a): 12 marca 2014, 18:43 - Śr
  • Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post07 stycznia 2017, 18:38 - So

Z tej serii pilem tylko Nectar D'or i polecam przetestowac.
Offline
Avatar użytkownika

Rudolf Rolfordo

Forumowicz

  • Posty: 79
  • Dołączył(a): 15 grudnia 2015, 03:21 - Wt

Re: Co dzisiaj pijesz?

Post10 stycznia 2017, 21:56 - Wt

Domowy Eggnog z Johnny Walkerem.
Kremowy, mocno waniliowy z delikatną nutą gałki muszkatołowej. ;)

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gadki na dowolne tematki ;-)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama