Poniedziałek, 22 sierpień 2011, 15:04
Zapach i smak często idą z sobą w parze. Postanowiłem więc założyć temat dla smakoszy. Proponuję umieszczać w nim swoje własne sprawdzone przepisy.
Dziś moja propozycja - Pobudzające czekoladki z Yerba Mate.
Yerba Mate to ostrokrzew paragwajski rosnący w Ameryce Południowej. Oprócz wielu witamin i mikroelementów zawiera alkaloidy podobne jak kawa czy herbata (kofeina, teobromina, teofilina), które odpowiadają za pobudzające działanie naparu z Yerba Mate. Jako, że jestem wielbicielem yerby, pijam ją codziennie (w domu, w pracy). Jej działanie pobudzające utrzymuje się dłużej niż po wypiciu kawy. Poza tym znakomicie poprawia nastrój. Pomyślałem, że Yerba Mate i czekolada to znakomite połączenie i wymyśliłem taki oto przepis:
Do 1/2 litra wody wsypujemy przyprawy korzenne (ja dodałem przyprawę czaj masala - utarte w moździerzu: cynamon, zielony kardamon, gałka muszkatołową, czarny pieprz, goździki), odrobinę chili, anyż gwiaździsty i inne ulubione przyprawy.
Gotujemy przez kilka minut. Przestudzamy wywar do około 80-85 C i zalewamy nim kilka łyżek suszu Yerba Mate (im więcej, tym bardziej pobudzające będą czekoladki).
Rozpuszczamy 3 tabliczki gorzkiej czekolady (na łaźni wodnej lub w mikrofali), dodajemy kilka łyżek miodu i olejek waniliowy. Na koniec wlewamy przesączony przez gęste sito wywar z przypraw i Yerba Mate. Można do tego dodać wg smaku: rodzynki, orzechy, migdały, musli. Po wymieszaniu wstawiamy masę do lodówki aż zacznie tężeć. Po ochłodzeniu formujemy z masy czekoladowej kulki.
Dziś moja propozycja - Pobudzające czekoladki z Yerba Mate.
Yerba Mate to ostrokrzew paragwajski rosnący w Ameryce Południowej. Oprócz wielu witamin i mikroelementów zawiera alkaloidy podobne jak kawa czy herbata (kofeina, teobromina, teofilina), które odpowiadają za pobudzające działanie naparu z Yerba Mate. Jako, że jestem wielbicielem yerby, pijam ją codziennie (w domu, w pracy). Jej działanie pobudzające utrzymuje się dłużej niż po wypiciu kawy. Poza tym znakomicie poprawia nastrój. Pomyślałem, że Yerba Mate i czekolada to znakomite połączenie i wymyśliłem taki oto przepis:
Do 1/2 litra wody wsypujemy przyprawy korzenne (ja dodałem przyprawę czaj masala - utarte w moździerzu: cynamon, zielony kardamon, gałka muszkatołową, czarny pieprz, goździki), odrobinę chili, anyż gwiaździsty i inne ulubione przyprawy.
Gotujemy przez kilka minut. Przestudzamy wywar do około 80-85 C i zalewamy nim kilka łyżek suszu Yerba Mate (im więcej, tym bardziej pobudzające będą czekoladki).
Rozpuszczamy 3 tabliczki gorzkiej czekolady (na łaźni wodnej lub w mikrofali), dodajemy kilka łyżek miodu i olejek waniliowy. Na koniec wlewamy przesączony przez gęste sito wywar z przypraw i Yerba Mate. Można do tego dodać wg smaku: rodzynki, orzechy, migdały, musli. Po wymieszaniu wstawiamy masę do lodówki aż zacznie tężeć. Po ochłodzeniu formujemy z masy czekoladowej kulki.